Ресторантите в Москва влизат в "безковиден" режим

Кметът на Москва Сергей Собянин

Московските ресторанти могат да загубят 90 процента от посетителите си заради преминаването им към "безковиден" режим от 28 юни, заяви омбудсманът на ресторантьорския бизнес в Москва Сергей Миронов, предаде ТАСС.

В заведенията за обществено хранене в Москва от 28 юни ще бъдат допускани само посетители, които са преболедували от Covid-19 през последните шест месеца, ваксинираните и хората с отрицателен писиар тест за коронавирус, който е валиден три дни, обяви по-рано кметът на Москва Сергей Собянин, отбелязва Ройтерс.

От 28 юни московските ресторанти, кафенета и баровете ще трябва да създадат система за проверка чрез кюар код. Заведенията, които не могат да изпълнят тези изисквания, ще имат право да продават храна само за вкъщи. Тези, които изпълнят изискванията, ще могат да работят без ограничения на работното време и посетителите им няма да се налага да носят предпазни маски и ръкавици. За персонала носенето на маски и ръкавици ще остане задължително.

"През последните дни съвместно с представителите на заведенията за обществено хранене, проведохме експеримент за създаване на търговски обекти, "свободни от Covid-19". Днес подписах указ, според който използването на тази технология ще е задължително за всички ресторанти и кафенета, които искат да продължат работа в нормален режим", написа в блога си кметът Сергей Собянин.

Жителите на Москва ще трябва да генерират от интернет сайта на градските власти кюар код, с който да удостоверят, че са ваксинирани, преболедували са от коронавирус през последните шест месеца или имат отрицателен писиар тест, важащ три дни, каза още кметът.

Собянин съобщи, че на над два милиона жители на Москва вече е била поставена поне една доза от ваксина и че броят на хората, записали час за ваксинация, е нараснал значително.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?