Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ресторантите в София са готови за европредседателството

На мода сега е азиатската кухня, но трендът се обръща към традиционните български ястия

2 коментара
Ресторантите в София са готови за европредседателството

Основната сцена на българското европредседателство НДК може все още да е в ремонт, но ресторантите в София са напълно готови да изхранят хилядите европейски бюрократи, които ще бъдат в българската столицата през първата половина на 2018 г.

Капацитетът на заведенията е над нуждите на пазара, качеството на предлаганата храна е високо, оборудването и интериорът са на ниво, единствено по обслужването има още да се работи. Със сигурност ще нахраним добре предстоящите гости на първото европредседателство, каза Николай Коев, съдружник в онлайн платформата zavedenia.com пред Mediapool.

След кризата от 2008 г. за последните три години трендът в ресторантьорския бизнес е възходящ. Според статистиките на веригата за бързообортни стоки "Метро", която работи с предприемачи, броят на заведенията и ресторантите у нас е около 10 000, като около 90% от тях се намират в столицата. От zavedenia.com оценяват местата за хапване в София на около 5000.

Погледнете пешеходната част на бул."Витоша" – половината от някогашните магазини вече са заведения, каза Николай Коев. Според него за последните две години оборотите на местата за хранене и кафенетата в столицата са нараснали с 10-15 на сто.

Усмихнатата София

За възхода на ресторантите в София не малка е заслугата на нискобюджетните авиокомпании. Това доведе до повече туристи в столицата, като за юли беше отчетен 60% ръст спрямо година по-рано, по данни на НСИ.

Ефектът от чуждите туристи е не само пълни ресторанти и хотели, но София стана и по-усмихната, благодарение на тях, коментира Дарин Стойков, собственик на ресторант "Даро", който в момента е на върха в tripadvisor за място за хапване в столицата.

Заведението в центъра на София е открито преди повече от година, но вече е добре познато сред чужденците и не само сред тях. Предлага закуска и обяд, като всичко е приготвено на място, включително и шунката маринована с кафе.

Всеки един от четиримата работещи в малкото заведение говори най-малко два западни езика, което също им помага в общуването с чужденците.

Разликата между българина и чужденеца е, че българите искат към ястието да се добави и още някаква съставка, която той обича, докато чужденците се доверяват изцяло на майстор готвача, разказва Дарин Стойков.

За него готвенето първоначално е било само хоби, но го прави дребен предприемач и професия след участие в кулинарно риалити.

Новият код – здравословно и автентично

През тази година на мода в ресторантите е азиатската кухня. Тайландски, японски, индийски, корейски и т.н. Отварят се и много заведения за бургери, след бума на пекарни и пицарии в периода 2015 – 2016 г., показват наблюденията на Николай Коев.

Той посочва, че спиралата вече се завърта и има връщане към типичните български ястия. Затвърждаването на българския тренд се очаква да се засили по време на европредседателството.

Клиентът става все по-взискателен и цени не само обстановката и менюто, но има изисквания към продуктите, от които е направено. По тази причина все повече заведения зареждат стока директно от фермерите, коментира Николай Коев.

Тези, чиито обеми пък са малки и не могат да си го позволят, разчитат на "Метро", каза Дарин Стойков.

През тази година германската верига работи с около 200 фермери, от които предлага около 150 вида плодове и зеленчуци, каза Людмил Каравасилев от българския клон на "Метро". По този начин се елиминира прекупвача и по-голямата печалба остава за производителите. Освен това се доставя свежа храна направо от полето и по този начин отговаряме на желанието на клиентите ни, които търсят автентична българска и здравословна храна, посочи Каравасилев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. В и К
    #2

    Онлайн платформа щяла да храни гости, смях в залата...

  2. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.