Ресторантьори добавиха и скъпия ток към Covid протеста (обновена)

Кацаров към недоволните: Цената ще я платят нашите баби и дядовци

Ресторантьори добавиха и скъпия ток към Covid протеста (обновена)

Пореден протест срещу Covid мерките под надслов "Свобода за бизнеса" проведе ресторантьорският бранш в центъра на София. В шествието, което блокира центъра в ранния следобед, започвайки от Народното събрание през Президентството до Министерство на здравеопазването, се присъединиха представители на транспортните фирми, туристическия бранш и културни дейци. Недоволните се обявиха срещу Covid мерките, но и срещу скъпия ток. По-рано здравният министър Стойчо Кацаров предупреди в сряда, че, ако Covid-мерките не се спазват, цената накрая ще я платят родителите на младите българи, при които смъртността от вируса остава най-висока.

Протестът в центъра на София


сн. БГНЕС

Стотици протестиращи представители на хотелиерския, ресторантьорския и развлекателен бранш изпълниха площада пред сградата на парламента в София в ранния следобед. Те настояват за компенсации за бизнесите си и отменяне на влезлите в сила мерки срещу COVID-19 в страната.

Стигна се до там, че Тошко Йорданов, Мая Манолова и други депутати бяха изгонени от протестиращите ресторантьори и собственици на заведения, предаде БГНЕС.


Сн. БГНЕС

Протестът е озаглавен "Свобода за бизнеса". Хората носят плакати с надписи "Искам да си платим сметките", "Искаме да работим", "Искаме да сме здрави, но искаме и да работим, за да си плащаме сметките", "COVID след 22 ч. ли излиза", "Такива мерки след Чернобил нямаше".

Бармани, сервитьори, готвачи и доставчици надуват свирки и скандират силно към сградата на Народното събрание, където вътре депутатите продължават работата по актуализацията на бюджета на ДОО.

На едно момче му прилоша и се наложи полицейски служител да му окаже спешна помощ. По-късно линейка го откара в лечебно заведение.


сн. БГНЕС

В 16 часа недоволните тръгнаха на шествие към сградата на президентството, а от там и към Министерство на здравеопазването.

Те настояват за оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, на министъра на туризма Стела Балтова, на доц. Ангел Кунчев и на всеки, по думите им, отговорен за дискриминационните мерки.

Недоволните протестираха освен срещу COVID мерките и срещу високата цена на тока за бизнеса, като пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране бе поискана оставката на шефа на комисията.

Готвим се да блокираме цялата страна, всяко кръстовище на държавата, всеки град, всеки път, ако до 28 септември тази дискриминационна заповед не е отишла в историята, заяви на озвучителната уредба Евгени Зумполов от Сдружението на заведенията в България.

Най-недоволни от новите мерки са работещите в заведенията, транспортния сектор и танцовите школи, които досега протестираха в различни градове на страната. Според новите мерки ресторанти, барове, игрални зали и казина могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения остават затворени. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат. Фитнесите могат да използват 30% от местата си. А с до 50% от капацитета си на закрито работят кина, театри, концертни и спортни зали.

Кацаров: Ако не се спазват мерките, случаите ще изригнат до 5000

"Ако тръгнем да воюваме едни с други, да се преследваме и да се наказваме, със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци, защото въпреки че по-млади хора се заразяват от този вариант, смъртността отново е сред хората над 60-годишна възраст", посочи в сряда в парламента Стойчо Кацаров.

Министърът се обърна към всички сънародници, не само към собствениците на заведения и работещите в тях, но и към тези, които ги посещават, да проявим разбиране, емпатия и към хората, които са в тежко състояние в момента в болниците. Призивът на министъра дойде по повод информациите, че много нощни заведения са отворили във вторник вечерта, независимо че бе въведен нощен час за затваряне - 23 часа.

"Ако сме стриктни и спазваме ограниченията, това може да ни помогне в рамките на две или три седмици да видим резултат от прилагането на тези мерки и да ги отменим. Това е правилният подход", коментира министърът. Той предупреди, че в противен случай, ако хипотетично се отменят тези мерки, в следващата седмица в болниците ще има 5000, след това има 6000, 7000, в интензивните отделения 1000 души и "тогава вие ще ми казвате защо намалихте мерките и допуснахте да се стигне до тази ситуация", каза здравният министър.

Кацаров посочи още, че след като българите не пожелаха да се ваксинират, освен мерките няма друг механизъм да се ограничи разпространението на заразата и да се намали броят на болните в болниците и на починалите хора.

Готвят се компенсации

По-рано здравният министър посочи, че правителството е подготвено с прилагането на мерки за компенсация на всички, които са засегнати от тези мерки - и тези, които са 100% засегнати, и тези, които частично са засегнати.

"Няма закъснение по отношение на плащанията, тъй като от септември влизат ограниченията, плащанията за септември се извършват от октомври, както всички плащания на заплати и други възнаграждения, така че не са пропуснати никакви срокове", коментира министър Кацаров. Той изрази надежда Народното събрание тази или най-късно другата седмица да приеме актуализацията на бюджета, така че и финансово да бъдат обезпечени мерките.

В проекта на служебното правителство за актуализация на държавния бюджет се залагат 430 млн. лв. за компенсации за всички бизнеси.

Споделяне

Още от Бизнес