Ресторантьори искат да работят на 100% капацитет и без ваксинирани служители

Ресторантьори искат да работят на 100% капацитет и без ваксинирани служители

Ресторантьорите настояват да могат да работят без ограничения на капацитет по време на Covid вълната дори и без всичките им служители да са ваксинирани. Това се разбра от писмо на Съюза на заведенията в България и на Асоциацията на заведенията в България, изпратено до здравния министър Стойчо Кацаров.

В момента заповедта на Кацаров допуска работа при 100% капацитет само, ако персоналът на заведенията е 100% ваксиниран.

В детайли, браншът иска да работи на 100% заетост, ако "служителите в секторите, попадащи под рестрикциите на новата заповед, да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с Covid-19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране".

Браншът настоява още клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран, непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят на 100% капацитет.

Прелюбопитно е и друго искане - проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите, само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.

От бранша добавят, че предложенията им отговарят на законите и конституцията на страната. Те настояват да се предоставя и подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували, а също и за това дали починалите от вируса са ваксинирани и на каква възраст са.

В писмото дори се добавя, че при несъобразяване с исканията на заведенията, обявяват "бойкот на заповедта".

Споделяне

Още от Бизнес