Ресторантьори искат вечерен час 23.30 за цялата страна

Ресторантьори искат вечерен час 23.30 за цялата страна

Асоциацията на заведенията настоява за определяне на единен вечерен час за затварянето на обектите в цялата страната. Конкретното предложение е работното време на ресторантите в цялата страна да е до 23.30 часа. За целта сдружението ще преговаря със здравния министър Костадин Ангелов, след като ресторантьорите в Габрово започнаха протести.

"Едни градове са до 23.30 ч., едни до 21.00 ч., други до 22.00 ч., не може така. Трябва да има единна заповед за всички – 23:30 е нормално време и за ресторанти и за кафета, за да можете вие да вечеряте спокойно и все пак да се поддържа някакъв вид бизнес", каза председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

Кметските заповеди, с които бе ограничено работното време на заведенията и ресторантите в страната, създава напрежение сред бранша заради различната продължителност в отделните градове, добави той.

Сред най-либералните се оказа столичният кмет Йорданка Фандъкова, която въведе именно този вечерен час. Всъщност, за голяма част от ресторантите и кафетата в София, той не се явява никакво ограничение, защото те по принцип работят дотогава.

От асоциацията коментираха и намеренията на правителството да подкрепи работещите в бранша отново по настояване на национално представените организации на заведенията, които, припомняме, поискаха обезщетения за работниците и служителите си в размер на 80 процента от възнагражденията по трудов договор.

Помощта не е достатъчна, но е частично решение, обяви Алибегов.

"Ние искахме 80% от трудовия договор и държавата може да направи 80 процента от минималната работна заплата. Има голяма разлика, нали, но зависи кой на колко се е осигурявал, но все пак е някаква стъпка и някаква помощ", мотивира се той.

Споделяне

Още от Бизнес