Ресторантьори в Нидерландия искат да съдят властите заради корона ограниченията

Ресторантьори в Нидерландия искат да съдят властите заради корона ограниченията

Най-голямата нидерландска организация от ресторантьорския отрасъл обяви, че подава жалба срещу правителството заради рестрикциите, наложени заради коронавируса, оставили баровете и ресторантите в страната затворени от средата на октомври, предаде Франс прес.

Премиерът Марк Рюте днес ще обяви леко разхлабване на мерките, сред което и отварянето на фризьорските салони и на някои училища. Но вечерният час, който е в сила от 21 ч. до 4,30 ч., би трябвало да остане в сила за три допълнителни седмици и никакво смекчаване не се предвижда за баровете и за ресторантите, според местни медии.

Много сме разочаровани от правителството, заяви Робер Вилемсен, председател на Федерацията на ресторантьорите в Нидерландия (Koninklijke Horeca Nederland). Той определи ситуацията като отчайваща за бранша и каза, че предприемачите от сектора са лишени от всякаква перспектива.

Финансовата помощ, оказана от началото на пандемията, не покрива разходите, които се трупат, подчерта Вилемсен и каза, че затварянето на заведенията излага на несъразмерен натиск отрасъла.

Организацията представлява 20 000 заведения и 255 000 служители. Тя настоява съдии да постановят отварянето на ресторантите веднага щом това е възможно и да разпоредят изплащане на финансови компенсации.

Споделяне

Още от Коронавирус