Ресторантьорите искат от местната власт да им намали таксите

Ресторантьорите искат от местната власт да им намали таксите

Намаляване на редица местни такси иска ресторантьорския бранш заради затворения им бизнес вече около половин година.

Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България призоваха с отворено писмо кметовете и общински съветници да приемат облекчения за най-пострадалия сектор от противоепидемичните мерки за ограничаване на заразата от коронавирус.

Двете организации посочват, че са единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Ефектът е масови фалити в бранша, натрупване на задължения и борба за оцеляване.

Двете организации се надяват ресторантите да отворят врати на 1 март, но посочват, че това ще стане при намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения.

За това искат от местната власт до края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.

Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и удължени за периода на забраната за работа.

Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата, искат още от двете организации. Те уточняват, че не всички общинитеимат такава допълнителнатакса.

Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, също да бъдат намалени с 50% до края нагодината, настоява още браншът.

Секторът иска и преразглеждане на таксата за битови отпадъци, като за периода, в който не са работили, да им бъде опростена изцяло.

Ресторантьорите искат още да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановкаи взимане на мерки спрямо ситуацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?