Ресторантьорите искат сервитьорите да са без маски на открито

Браншът настоя протестите да са само пред парламента, защото заведенията по маршрута им трупали загуби

Ресторантьорите искат сервитьорите да са без маски на открито

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояха за ново разхлабване на мерките за Covid-19 по отношение на бизнеса им. Иска се в ресторанти и заведения да се разреши повече от четирима човека да седят на една маса. Друго искане е да отпадне изискването сервитьорите в ресторантите, които работят на открито, да носят маски. Позицията е изпратена в четвъртък сутринта до министрите на здравеопазването и туризма и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Настояваме нашите сервитьори, работещи на открито, да не носят маски. При 40 градусова жега е много трудно да се спазва това изискване особено когато от всички други граждани на открито не се изисква носене на маски", посочи пред Mediapool Ричард Алибегов, съпредседател на Българска асоциация на заведенията. Той бе категоричен, че шлемове не могат да се носят повече от 30 - 40 минути. "Те пречупват светлината и очите започват да сълзят. В крайна сметка ще се стигне до разваляне на зрението на сервитьорите", мотивира се браншовикът.

Ресторантьорите смятат и за абсолютно "безпредметно" изискването на една маса да стоят максимум четирима души, тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. "Това изискване води единствено до загуби за бранша и намалени обороти, поради което бихме желали то да бъде преразгледано", каза Алибегов.

Оказа се, че браншът в сряда е изпратил и друга своя позиция с искания до градоначалниците на София Йорданка Фандъкова и на Варна Иван Портних, с която настояват протестите да протичат на концентрирано място, а не по дълги обиколни маршрути.

"Не сме против правото на протест. Смятаме обаче, че мястото за това е пред Народното събрание, а не по големи обиколни маршрути в центровете на големите градове. Наши членове алармират, че имат 80% спад на оборотите в зоните на протестите и заради това са освободили 50% от персонала си", каза още Алибегов. Той твърди още, че по принцип "на минус" са заведенията в центъра на градовете, защото заради протестите хората ги избягват след 18.30 часа.

До момента браншът успя да си извоюва от правителството по-нисък ДДС заради спиране на работа и намалени продажби покрай рестрикциите с Covid. От 1 юли влезе в сила 9% ДДС върху ресторантьорските и кетгъринг услугите. Пред Mediapool Алибегов допълни, че положителен ефект за бизнеса от по-ниския налог се наблюдава по Южното Черноморие, където има доста български туристи, но не и по Северното Черноморие, където са големите курорти и било празно. "Очакваме в София ефект да има през септември, когато се върнат хората от отпуска", добави той.

Освен ресторантьорския бранш, 9% ДДС бе въведен върху книгите, памперсите и детските пюрета. От 1 август ставката падна от 20 на 9% и за фитнесите, както и за бирата и виното, предлагани в заведенията.

Споделяне

Още от Бизнес