Ресторантьорите: Започваме блокади в цялата страна (обновена)

Ресторантьорите: Започваме блокади в цялата страна (обновена)

Блокади из цялата страна готви ресторантьорският бранш в отговор на обявените от здравното министерство мерки във връзка с четвъртата вълна на Covid-19. Решението на бранша идва независимо от факта, че капацитетът на заведенията няма да се ограничава. Новите мерки изискват те да работят до 22 часа, и отстоянието между седалките на различни маси да е 1.5 метра. На маса могат да се настаняват до 6 човека. Нощните заведения обаче ще трябва да затворят.

Блокадите

"Целият туристически бранш, заедно с всички засегнати браншови организации по тази заповед, започваме да блокираме цялата страна. Днес от Велико Търново, утре Пловдив, в София ще направим огромен протест на 7-и, и оттам насетне всеки ден ще блокираме цялата страна. Абсолютна лъжа е, че има каквито и да е било социално-икономически мерки и за бизнеса, и за хората", заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, цитиран от БНР.

От съобщение на браншовите асоциации става ясно, че зад протестите стоят Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ). Те смятат, че служебното правителство в лицето на министър Стойчо Кацаров се е "провалило" с ваксинационната кампания.

"Самият временен здравен министър Стойчо Кацаров призна провала на ваксинационната кампания. Именно заради този провал за пореден път бяха посечени избирателно сектори от българската икономика. Изразяваме своята подкрепа към всички колеги, които ще търпят рестрикции и заявяваме, че ще търсим правата си с всички позволени от закона средства", се посочва в декларацията.

Ресторантьорите смятат, че секторът им се "превръща в изкупителна жертва на властовата несъстоятелност в държавата".

По тяхно мнение липсват средства за подкрепа на бизнеса. "Няма и разработени мерки за такава и дори да се намерят пари, ще са нужни месеци преди да бъде направена системата за тяхното разпределение", казват още от бранша.

Препъникамъкът - затваряне в 22 часа

С въвеждането на вечерен час от 22 часа, колегите ни от нощните заведения на практика са затворени, а с останалите рестрикции дневните реално се обричат на фалит, твърдят от бранша.

"Ние на няколко пъти предлагахме да се създаде светофарна система за подкрепа на бизнеса, като здравните и икономическите мерки да вървят ръка за ръка. Продължава по темата да има нулева чуваемост. Ние сме единствената европейска държава, която си позволява през 2021 г. да остави хората на улицата без никаква подкрепа", добавя браншът.

Ресторантьорите завършват, че настояват за оставките на всички, "замесени в неадекватността на държавата за справяне с кризата, което доведе до пореден тежък удар върху българския бизнес".

В действие

В ранния следобяд собственици и работещи в заведения и дискотеки протестираха във Велико Търново, така както по-рано обяви Ричард Алибегов.

Протестното шествие започна от паметника "Майка България", премина по улица "Никола Габровски" и за 15 минути затвори кръговото движение около областната болница.

Протестиращите бяха ескортирани от полицията. Част от заведенията в града затвориха врати за два часа от 15.00 часа. Пред другите, които приемаха посетители, протестиращите скандираха "Елате при нас, защото протестът е за вас".


Сн. БГНЕС

"Няма да позволим да се затворят нощните заведения и дискотеките, и като цяло браншовите организации ще бойкотираме тази заповед и няма да я спазим, нито ще спазим работното време до 22.00 часа", каза пред журналисти той.

Алибегов посочи, че няма доказателства, че заведенията са разпространители на COVID-19. Според него държавата като най-голям работодател трябва да ваксинира своите служители и тогава да предявява претенции към бизнеса.

От асоциацията са предложили да разпространяват листовки, за да бъдат информирани хората каква е ползата от ваксините, но това не се е случило.

Той подчерта, че в западните страни държавата е намерила начин да убеди хората да се ваксинират.

"При 60-70 процента ваксинация предлаганите мерки биха били възможни. В България има 18 процента ваксинация предимно на хора над 70 години, невъзможно е фитнеси и заведения да работят с тази клиентела", каза той.

Алибегов подчерта, че от понеделник цялата страна ще бъде блокирана с протести от представителите на бранша.

Протестираме за правото си на труд, заяви Димитър Манолов, член на УС на Българската хотелиерска асоциация, като подчерта, че над сто представители на работещите браншови организации и техни служители участват в протеста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?