Ресторантьорската империя на Джейми Оливър се срина

Ресторантьорската империя на Джейми Оливър се срина

Веригата ресторанти на популярния готвач Джейми Оливър влиза в несъстоятелност и близо 1300 служители може да загубят работата си. KPMG ще води административните процедури за 25 обекта, включващи ресторантите Jamie's Italian, Barbecoa и Fifteen, съобщи Би Би Си. Общо 22 от тези заведения са от италианската верига на Джейми Оливър - Jamie's Italian, за които се търси нов собственик.

Говорител на Оливър подчерта, че проблемите засягат само една от фирмите му в Обединеното кралство и останалите дружества към момента "функционират нормално".

Знаменитият готвач, който миналата година вложи 4 млн. паунда в заведенията си, заяви : "Дълбоко съм натъжен от този развой и бих искал да благодаря на целия екип и на нашите доставчици, които вложиха сърцата и душите си в този бизнес над десетилетие", предаде Ройтрес. В изявлението си той допълва, че осъзнава колко е трудно за всеки засегнат от ситуацията.

Част от причините да се стигне до този изход са отслабването на паунда и нестабилната икономическа ситуация заради Брекзит. През последните години Джейми Оливър е полагал усилия да съживи бизнеса, но без особен успех. Той не е успял да се справи с трудния потребителски пазар, силната конкуренция и нарастващите разходи. През 2017 година известният кулинар затвори шест ресторанта, но това не успява да реши проблемите на бизнеса му.

Две години по-късно неговата компания подава уведомление за стартиране на процедура по несъстоятелност във Великобритания. Законът на Острова позволява един бизнес да се преструктурира при такива условия.

Освен ресторантьорския бизнес Джейми има и редица издадени книги с кулинарни рецепти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?