Рестриктивният бюджет на НЗОК мина в парламента, но не без скандал

Рестриктивният бюджет на НЗОК мина в парламента, но не без скандал

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предизвика разпален спор в парламента при обсъждането му на първо четене в сряда. Дебатът, както и миналата година, бе съсредоточен основно около големия резерв, който ще се формира в БНБ от здравни вноски, вместо да се заложат повече разходи за лечение. Проектобюджетът предвижда 830 млн. лева от здравни вноски да влязат в резерва.

Опозицията в лицето на БСП и ДПС обвини управляващите, че с този бюджет обричат здравеопазването на мизерия. Миналата година тогавашната опозиция отправи същите критики към тогавашните управляващи от БСП и ДПС.

Спорът за парите от вноски, влизащи в резерв, който се води за втора поредна година, идва от факта, че държавата само формално изпълнява задължението си да осигурява деца, пенсионери и военни. На практика парите, които трябва да дойдат от нейните трансфери, не се харчат за здраве.

Янаки Стоилов (БСП) и Хасан Адемов (ДПС) изчислиха, че при предвидени за догодина 940 млн. лв. трансфер за здравноосигурителни вноски на деца и пенсионери от държавата, от които 830 млн. лв. отиват в резерв в БНБ, на практика реално ще бъдат платени по около 2 лв. на човек месечно.

Нигяр Джафер (ДПС) определи бюджета на НЗОК за 2010 г. като "бюджет на фалиралите болници, на ограничения достъп до здравеопазване".

ГЕРБ и Синята коалиция обаче обвиниха БСП и ДПС за състоянието на здравната система.

"Кризата в здравеопазването я започнахте вие, защото, когато имаше излишък от 1.6 млрд. лв., колко дадохте за здравеопазване? Дадохте пак на Батко и Братко. Дадохте на Баташки, (бел.ред. бившия директор на болница Свети Георги в Пловдив, член на БСП), който натрупа 38 млн. лева дългове", каза председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

"Точихте касата, както и турчин не е точил", заяви той.

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков също обвини БСП и ДПС, че са разпределяли излишък от над 5-6 млрд. лв. в собствените си фирми. "Доста е гнусно да си крадец и да претендираш за справедливост”, каза той.

Бюджетът бе гласуван със 127 гласа "за" и 38 "против". Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че при гласуването вота си са дали 27 депутати от Коалиция за България при 25 в зала. Тя посочи, че депутати от левицата са гласували с картите на своите колеги Румен Овчаров и Димитър Дъбов, които не са в парламента. Овчаров обаче опроверга Цачева и заяви, че е бил в зала по време на гласуването като призова управляващите да спрат да се държат като "дружинни ръководители".

"За бога братя, не боледувайте, или ако го правите, боледувайте до 31 декември 2009 г., когато има средства за болнична помощ", призова от парламентарната трибуна Мая Манолова от БСП, която излезе да обоснове отрицателния си вот. "В условия на криза малкото пари за здравеопазване застрашават живота на гражданите", заяви Манолова.

Същият спор бе воден и през миналата година, когато в бюджета на НЗОК за 2009 година бе предвидено 401 млн. лева да влязат в като резерв в БНБ. Тогава опозицията и депутатите лекари от управляващото мнозинство увещаваха останалите си колеги да не залагат толкова голям излишък, но молбите им не бяха чути. Заради по-слабата събираемост на здравни вноски обаче вместо 401 млн. лева в БНБ ще влязат наполовина по-малко средства.

За догодина обаче се залага двойно по-голям излишък. При планирани приходи от 2.5 млрд. лева се предвиждат разходи от 1.8 млрд. лева, от които 1.5 млрд. са за здравноосигурителни плащания. Спрямо тази година парите за болнична помощ се намаляват с 360 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България