Рестриктивният режим за изплащане на болничните вече не дава резултати

НОИ е в преразход от 20 млн. лева за полугодието по това перо

Рестриктивният режим за изплащане на болничните вече не дава резултати

Антикризисният режим за изплащане на болничните, който беше въведен през 2010 година с цел икономии в бюджета на НОИ, вече не дава резултати и през последните две години болничните листове се увеличават. Това обяви в понеделник управителят на НОИ Бисер Петков.

“Има тенденция на увеличаване на броя на болничните листове и съответно на изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност. Тази тенденция се наблюдава от 2012 година, продължава и през 2013 година Това е една от програмите, по които към полугодието констатираме преразход спрямо планирания размер на средствата. За шестмесечието около 20 милиона са повече изплатените парични обезщетения спрямо планирания им размер“, заяви Петков пред Нова телевизия.

С въвеждането на антикризисната мярка за първите три дни от болничния служителят получава 70% от осигурителния си доход и сумата се поема от работодателя, а НОИ поема от четвъртия ден и плаща 80% от възнаграждението. Преди въвеждането ѝ работодателят плащаше в пълен размер на работника за първия ден на болничния, а НОИ се включваше от втория ден с 80% от осигурителния доход. С въвеждането на мярката ползването на болнични стана финансово по-неизгодно за хората, допълнителен товар беше поет и от работодателя, заради което тя не беше приета от социалните партньори и беше наложена едностранно от държавата. Оказва се обаче, че тя е реализирала икономии само през първата година.

Петков обясни, че различни фактори играят роля за неефективността на мярката.

Болничните се увеличават при работодатели с икономически проблеми

“Безспорно един от факторите е повишаване на заболеваемостта на населението. Особено в периоди, в които има епидемии, в НОИ се усеща едно значително нарастване на броя на болничните листове. Да, възможна причина и нашите анализи по работодатели показват, че наистина болничните листове са по-голям брой и имаме сериозно нарастване там, където има икономически проблеми съответно работодателят“, заяви той.

Петков заяви, че в НОИ правят всичко възможно за ускоряването на изплащането на болничните.

Сроковете за представяне на болничните листове и на другите документи в НОИ от страна на работодателите вече са изтеглени напред, така да се каже, с оглед на това, че работодателите трябва да представят в НОИ документите за изплащане на обезщетение до 15-о число на месеца, следващ, през който е издаден болничният лист. В НОИ въпреки огромния брой болнични листове правим всичко възможно като организация плащането на обезщетенията да бъде извършено в рамките на 15 дни -15 работни дни, след представяне на всички документи. И са много малко случаите, в които този срок не е спазен“, обясни управителят на НОИ.

“Кардиналното решение на този въпрос е въвеждането и стартирането на електронен регистър на болничните листове. Това е един проект, една мярка за облекчаване на административната тежест, която ние също полагаме максимални усилия да ускорим нейната реализация, защото тя не зависи само от НОИ, тя зависи от много други институции, които са във веригата на болничния лист - тръгваш от органите на медицинска експертиза, минаваш през работодателите и стигаш до НОИ, където всъщност се извършва плащането. Така че работим усилено, за да може да се предложат необходимите законови промени и в края на 2014 година да имаме готовност с електронния регистър на болничните листове. Тогава грешките ще се намалят чувствително, много ще се ускорят много процеси, които сега изискват ангажиране на значителен човешки труд“, посочи Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?