Рецесията в еврозоната отслабва, износът и инвестициите се свиват

Рецесията в еврозоната е отслабнала през първото тримесечие на годината въпреки отчетения спад на износа и рязкото понижение на корпоративните инвестиции, потвърди европейската статистическа служба Евростат, цитирана от ДПА.

През първите три месеца на година износът е намалял с 0,8 на сто, а формирането на брутния фиксиран капитал бележи понижение от 1,6 на сто, обяви Евростат, потвърждавайки предишните си оценки за шести пореден спад на брутния вътрешен продукт (БВП).

Между януари и март икономиката на еврозоната се свила с 0,2 на сто на тримесечна основа, след като през последните три месеца на 2012 година спадът бе 0,6 на сто, сочат данните на Евростат.

Това на практика означава, че еврозоната е останала в рецесия в началото на годината, след като навлезе в нея през третото тримесечие на 2012 година, отбелязва АФП.

Вносът се е понижил с 1,1 на сто, но частното потребление е допринесло за укрепване на БВП въпреки оскъдния си растеж от 0,1 на сто, допълва ДПА.

Между септември и декември 2012 година разходите на домакинствата намаляха с 0,6 на сто, припомня агенцията. Нетният износ (брутният износ минус брутния внос - бел. ред.) също има положителен принос за резултата през първото тримесечие.

Спрямо същото тримесечие на миналата година БВП на еврозоната се е свил с 1,1 на сто след годишен спад от 1 на сто през четвъртото тримесечие на 2012 година.

В целия ЕС-27 се наблюдава свиване с 0,1 на сто на тримесечна основа и с 0,7 на сто - на годишна.

Най-голям растеж спрямо предходното тримесечие са постигнали Литва (+1,3 на сто), Латвия (+1,2 на сто), Унгария и Румъния (+ 0,7 на сто). А значителен спад има в Кипър (-1,3 на сто), Чехия (-1,1 на сто) и Естония (-1 на сто).

За България на тримесечна основа е отчетено увеличение на БВП с 0,1 на сто, а на годишна нарастването е с 0,4 на сто, посочва Евростат на сайта си.

Продажбите на дребно в ЕС са се свили с 0,7 на сто през април спрямо март, а в България са нараснали с 0,8 на сто, показват данни на Евростат.

На годишна основа показателят отчита спад от 0,6 процента в ЕС, но се е повишил с 3,1 на сто в България.

В еврозоната на месечна основа спадът през април е бил 0,5 на сто след понижението от 0,2 процента през март, а на годишна основа индексът е намалял с 1,1 на сто.

Най-голям месечен спад има във Финландия (-3,6 на сто), Латвия и Великобритания (-2 на сто), а най-голямо увеличение – в Унгария (+5,2 на сто), Румъния (+1,9 на сто) и Малта (+1,6 на сто).

На годишна основа продажбите на дребно са намалели най-много в Испания (-6,5 процента), Словения (-4,9 процента) и Малта (-4,3 на сто), а увеличението им е било най-съществено в Латвия (+6,2 на сто), Литва и Унгария (+3,3 на сто).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа