Рецесията в Испания се задълбочава, Гърция маха представителните разходи

Рецесията в Испания се задълбочава, Гърция маха представителните разходи

Рецесията в Испания продължава да се задълбочава, сочат данните на Националната статистическа служба на страната. Докато правителството съкращава разходите, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0.4% спрямо първото тримесечие.

На годишна база БВП е намалял с 1.3%. Това е много по-бърз спад от 0.6-процентовото му намаление, регистрирано през първите три месеца на 2012 г.

Последните данни потвърждават предишни оценки за слабото представяне на испанската икономика през второто тримесечие. Те също показват, че испанската рецесия е започнала още през 2011 г., а не в началото на 2012 г., посочва "Франс прес", цитирани от сайта ”Дневник”.

Междувременно гръцкото правителство внесе законопроекта, който предвижда  премахване на представителните разходи на гръцкия премиер, председателя на парламента, на лидера на опозицията и на всички министри се премахват в рамките на предприетите от правителството икономии за излизане на страната от кризата, съобщава БТА.

Ще има и ново намаление на наемите, плащани от държавата за жилищни нужди на своите институции.

Представителните разходи на премиера и председателя на парламента са на стойност 1872 евро на месец. За вицепремиера и лидера на опозицията сумата е 1404 евро, а за министрите и заместник-министрите, които са и депутати, тези разходи са 936 евро на месец. За останалите, които не са депутати, разходите възлизат на 579 евро.

Очаква се тези съкращения, които ще влязат в сила от 1 октомври, да донесат на хазната над 400 хиляди евро годишно.

Освен тях, гръцката държава смята да спести допълнително 600 хиляди евро от намаляване на персонала на специалните секретариати в различните министерства. От орязването на заплатите в тях икономиите се изчисляват на 15 милиона евро.

Споделяне

Още от Бизнес