Рецидивист с девет присъди обра пенсионер в София

Кадър: Нова телевизия

Рецидивист с девет присъди обра пенсионер в София. Той е задържан, а възрастният мъж ще си получи парите си обратно. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Всеки месец 89-годишният Иван Дечев взима пенсията си сам от пощенския клон в столичния квартал "Гео Милев". Така направил и в сряда. Прибирайки се към дома си до него спрял сив автомобил. Шофьорът му се представя за главен касиер от пощата и му казва, че са му дадени с 50 лв по-малко.

"Видях, че на задната седалка имаше разхвърлени хартии и отгоре 50 лв...Започнах да броя парите дали са толкова, колкото получавам. Когато видя, че ми треперят ръцете, ми каза да му ги дам, за да ги преброи по-бързо. Дадох ги с цялата си наивност. Започна да брои и каза "тези са за теб". Даде ми и 50-те лв., които бяха на седалката. Когато ми ги върна, аз почувствах, че са по-малко. Тогава той тръгна веднага", разказа потърпевшият пред Нова телевизия.

След секунди пенсионерът осъзнава, че от 700 лв. пенсия липсват 400 лв. Търси помощ от служителите на магазин за касови апарати, пред който се разиграла измамната схема. Те подават сигнал на 112.

"Не съм допускал, че може да има такива хитреци. Стана ми обидно към самия мен, че на 89-години не съм се научил в какво време живеем. Аз не съжалявам за парите. 400 лева се изяждат, 400 лева се изпиват - както казва народната мъдрост, но моралът не може да се върне", каза измаменият мъж.

Признава, че за пръв път в живота си става жертва на измама и се обръща към престъпника така:

"Доставя ли му удоволствие, че е надхитрил един възрастен човек и го е оставил без препитание за един месец. Защото аз разчитам на тези пари. Той е обезличен човек. От него обществото не може да очаква нещо хубаво", каза Дечев.

МВР реагира бързо и още същият ден рецидивистът е задържан. Крадецът също е в пенсионна възраст, но е специалист в подобна дейност- има осем присъди за измами и една за грабеж, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той предположи, че най-вероятно измамникът е наблюдавал жертвата си преди това.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?