Рецидивисти на бунт срещу амнистията

Рецидивисти на бунт срещу амнистията

Лишени от свобода в Софийския и Пазарджишкия затвор са се вдигнали на бунт срещу проектозакона за амнистията, стана ясно в понеделник. Протестиращите са осъдени рецидивисти, които искат бъдещото помилване да засегне и тях, най-вече тези с леките присъди.

Зам.-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов заяви пред Mediapool в понеделник, че лишените от свобода от 12 отряд (рецидивисти), близо 150 души, в Централния Софийски затвор в неделя са отказали да се приберат в килиите си, а около 50 техни “колеги” от Пазарджик тази сутрин “не са си харесали закуската”. Бонгалов увери обаче, че обстановката в двата затвора е спокойна. По-късно през деня обаче 290 лишени от свобода в Пазарджик са отказали да се хранят, а половината от тях обявили, че няма да работят. Очаква се тази вечер там да се проведе среща между протестиращите и ръководството на затвора.

Според одобрената от правителството в началото на месеца амнистия, по повод приемането на Българя в ЕС,  между 1300 и 1500 лишени от свобода ще бъдат предсрочно освободени. В частта си за рецидивистите проектозаконът засяга тези, които имат да изтърпяват под 3 месеца от присъдите си. Техният брой е около 30 души.  Предсрочното освобождаване засяга осъдените за неумишлените престъпления, изтърпяващи наказание до пет години, и признатите за виновни за леки умишлени престъпления - до три години. От нея ще се възползват още непълнолетните с остатък  от присъдите си до 2 години, осъдените за първи път, имащи да “излежават” до една година  и майките с две или повече деца, които трябват да изтърпяват още 3 години.  Извършилите убийства, блудства, изнасилвания, подбуждане и подготовка на убийство, склоняване към проституция, приготовления за грабеж, организиране на хазартни игри без разрешение, предизвикване на катастрофи с тежки последици след употреба на алкохол, остават зад решетките до пълното изтърпяване на наказанията.

Амнистията ще влезе в сила веднага след публикуването на закона в Държавен вестник, като се очаква до края на месеца да започнат дискусиите в Парламента по нея.

Впечатлението, че амнистията се прави под натиск на лишение от свобода е погрешно, заяви Бонгалов. Тя бе одобрена преди затворниците да започнат да предявяват претенции. И при най-добрия подобен закон има недоволни, коментира още зам.-министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България