Рецидивисти на бунт срещу амнистията

Рецидивисти на бунт срещу амнистията

Лишени от свобода в Софийския и Пазарджишкия затвор са се вдигнали на бунт срещу проектозакона за амнистията, стана ясно в понеделник. Протестиращите са осъдени рецидивисти, които искат бъдещото помилване да засегне и тях, най-вече тези с леките присъди.

Зам.-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов заяви пред Mediapool в понеделник, че лишените от свобода от 12 отряд (рецидивисти), близо 150 души, в Централния Софийски затвор в неделя са отказали да се приберат в килиите си, а около 50 техни “колеги” от Пазарджик тази сутрин “не са си харесали закуската”. Бонгалов увери обаче, че обстановката в двата затвора е спокойна. По-късно през деня обаче 290 лишени от свобода в Пазарджик са отказали да се хранят, а половината от тях обявили, че няма да работят. Очаква се тази вечер там да се проведе среща между протестиращите и ръководството на затвора.

Според одобрената от правителството в началото на месеца амнистия, по повод приемането на Българя в ЕС,  между 1300 и 1500 лишени от свобода ще бъдат предсрочно освободени. В частта си за рецидивистите проектозаконът засяга тези, които имат да изтърпяват под 3 месеца от присъдите си. Техният брой е около 30 души.  Предсрочното освобождаване засяга осъдените за неумишлените престъпления, изтърпяващи наказание до пет години, и признатите за виновни за леки умишлени престъпления - до три години. От нея ще се възползват още непълнолетните с остатък  от присъдите си до 2 години, осъдените за първи път, имащи да “излежават” до една година  и майките с две или повече деца, които трябват да изтърпяват още 3 години.  Извършилите убийства, блудства, изнасилвания, подбуждане и подготовка на убийство, склоняване към проституция, приготовления за грабеж, организиране на хазартни игри без разрешение, предизвикване на катастрофи с тежки последици след употреба на алкохол, остават зад решетките до пълното изтърпяване на наказанията.

Амнистията ще влезе в сила веднага след публикуването на закона в Държавен вестник, като се очаква до края на месеца да започнат дискусиите в Парламента по нея.

Впечатлението, че амнистията се прави под натиск на лишение от свобода е погрешно, заяви Бонгалов. Тя бе одобрена преди затворниците да започнат да предявяват претенции. И при най-добрия подобен закон има недоволни, коментира още зам.-министърът.

Димитър Бонгалов обяви, че ако лишените от свобода се опитват да оказват натиск, ще поиска оттегляне на Проектозакона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?