Рециклиращи фирми се оплакват от трудни за преработка опаковки

Рециклиращи фирми се оплакват от трудни за преработка опаковки

Производителите да преосмислят дизайна и материалите на опаковките на продуктите си, тъй като в момента някои от бутилките и цилиндрични кутии са сред най-трудните за пеработване. Това е призовала наскоро Британската асоциация за рециклиране, цитирана от Българската асоциация по рециклиране.

Преработващите организации се оплакват от смесването на различни видове пластмаси, метали и фолио при изработката на опаковки, които затрудняват рециклирането и повторното използване на материалите.

Например някои бутилки имат етикети от специфичен вид пластмаса. Други труди на преработка опаковки са бутилките за почистващи спрейове, в чиято изработка са включени различни по вид пластмаси, както и тарелките за храна за подгряване в микровълнова печка, които са проблематични, защото черната пластмаса не е подходяща за рециклиране. Цилиндричните кутии от чипс са истинско предизвикателство за преработка, тъй като съдържат метални елементи, пластмасови компоненти и фолио.

На другия край на скалата са опаковките, които се изработват от един и същ вид пластмаса и са лесни за рециклиране като някои видове бутилки за безалкохолни напитки, посочват от Британската асоциация по рециклиране и препоръчват на производителите при разработването на опаковките си да мислят повече за бъдещата им преработка.

Редица компании обаче вече обявиха, че използването на разнообразните материали в опаковките са необходими за предпазването на храните от замърсявания от околната среда и запазването на свежия им вид.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес