Рециклиращи фирми сезираха прокуратурата за отнемане на лицензите им

Сигнал за евентуални нередности в работата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) внесоха в понеделник организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки “Импакт Корпорейшън” и “Рекопак”, съобщиха от компаниите.

Двете са в процедура по отнемане на лицензите заради неизпълнение на ангажиментите си за миналата година, съобщиха миналата сряда от ековедомството. Според организациите преди това МОСВ е трябвало да издаде съответния административен акт и да уведоми дружествата по предвидения от закона ред, излагайки мотивите за решението си.

Вместо това дружествата научили от медиите, че ще останат без разрешителни. Още в края на април зам.-министърът Евдокия Манева съобщи, че разглеждането на одитните доклади на осемте рециклиращи организации към момента дава основание да се счита, че на две от тях ще се отнемат разрешителните. По-късно излезе неофициално и името на “Импакт Корпорейшън“, което сега се счита от компанията като целенасочена кампания.

В подадения сигнал от “Импакт Корпорейшън” питат защо не е искана допълнителна информация от дружеството, ако въпросната комисия е имала съмнения в достоверността на фактическите констатации за изпълнение на целите на организацията от регистрирания и оправомощен от Законодателя одитор. Зададен е и въпрос има ли данни за корупция и оказван ли е натиск върху членовете на комисията за немотивираното заключение, че “Импакт корпорейшън” не си е изпълнил целите, се посочва в разпространено съобщение до медиите.

Дружеството моли прокуратурата да бъдат осветлени всички одитни доклади на останалите организации по оползотворяване и същите да бъдат проверени по съответния ред.

Споделяне

Още по темата

Още от България