Рециклиращите организации подкрепят да има 10 г. затвор за кражба на метали

Рециклиращите организации подкрепят да има 10 г. затвор за кражба на метали

Членовете на Българската асоциация по рециклиране обявиха, че подкрепят предложенията за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор до 10 години за кражба на метали и до 5 години за незаконна търговия с тях.

От организацията припомниха, че кражбите на пътни съоръжения са причинили щети за 1.95 млн. лв.  през последните 3 години, по обявени преди седмица данни от регионалния министър Лиляна Павлова. Според рециклиращия бизнес кражбите и допълнителните разходи за подмяна на отмъкнатите инфраструктурни съоръжения ще продължат, докато не се приемат по-сурови мерки.

Проектът за промяна в НК предвижда затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 хил. до 30 хил. лв. за незаконно приемане или съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали без физическото лице или фирмата да притежават регистрация или разрешение. Лишаване от свобода от 1 до 10 години се предвижда за кражба на кабели, електропроводи, елементи на съобщителната инфраструктура, уредби на електропреносната или топлопреносната мрежа, части от подвижния железопътен състав или пристанищни, сигнализационни съоръжения, мантинели, пътни знаци, метални капаци от шахти и др.

Според асоциацията тези мерки са необходими, тъй като в последните години нарастват незаконните места, където крадците могат да предават срещу заплащане забранените за търговия кабели и елементи от пътната и жп инфраструктурата.

"Незаконните площадки вече са над 550 в цялата страна. Те работят като автоморги, като пунктове, които търгуват само с пластмаса и хартия и затова собствениците им не плащат банкова гаранция както регистрираните площадки. Има и много незаконни площадки, които работят без каквото и да било разрешение в сферата на рециклирането, намират се в жилищни сгради и не са означени по никакъв начин", посочват от асоциацията.

Споделяне

Още от Бизнес