Ревизия на актуализацията на бюджета ще прави кабинетът на Трифонов, ако бъде избран

Пламен Данаилов

Ако бъде избрано правителството, предложено от "Има такъв народ", ще има ревизиране на предложената актуализация на бюджета от служебния кабинет. Това каза номинираният за министър на финансите Пламен Данаилов пред БНТ в сряда вечер.

Актуализацията, която внесе служебният кабинет, не беше съгласувана, включително фискалният съвет към парламента я съгласува с особено мнение, отбеляза той.

"Ще направим ревизия на актуализацията - начинът, по който в момента е представена актуализацията на пенсиите, предполага изключително трудно изплащане на пълния размер. Ще отнеме много месеци ще генерира социално напрежение сред хората", коментира Данаилов.

Тъй като парламентът ще работи през август и няма да почива, в рамките на много кратко време ще бъде внесена нова актуализация за създаване на яснии точни правила, прозрачни за всички и да се знае как се харчат парите, обясни той.

В България от 2005 г. се говори за въвеждане на програмно бюджетиране - това значи, че финансирането на дадените цели и задачи е обвързано с ясни и прозрачни критерии. Тази прозрачност ще даде възможност на хората да знаят наистина как се харчат парите, каза Данаилов.

Според него това, което се предлага от служебния министър на финансите Асен Василев, очевидно е по-лява политика.

Нашата политика е насочена към хората, към бизнеса, за да може да се получат достатъчно разумни заплати, да се даде възможност на бизнеса да се развива, да има по-голяма събираемост в бюджета и да може да се плащат достойни пенсии на нашите родители, заяви Данаилов.

Относно приоритетите в сферата на финансите, той посочи, че позицията на ИТН е да запази 10-процентното данъчно облагане.

Партията на Слави Трифонов е склонна да разговаря и за механизъм за въвеждане на необлагаем минимум.

Пламен Данаилов обеща мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса да бъде запазена, така че да се съхранят работните места. Той заяви още, че ще бъде облекчена процедурата за кандидатстване по грантовите схеми, така че да може бързо и лесно парите да стигнат до нуждаещите се.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?