Ревизия на българската позиция по делото срещу "Газпром" искат енергийни експерти

Ощетените потребители трябва да имат право на колективен иск срещу руския монополист

Ревизия на българската позиция по делото срещу "Газпром" искат енергийни експерти

Редовното правителство да ревизира изпратената до Брюксел от служебния кабинет официална позиция на България по антимонополното дело на Европейската комисия срещу руската компания "Газпром" за злоупотреба с монопол у нас и още седем държави от Евросъюза. За това настояват енергийни експерти в писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, до вицепремиера Томислав Дончев, до началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, до енергийния съветник на президента Юлияна Димитрова и до парламентарната енергийна комисия.

Позицията на България по предложенията на "Газпром" за прекратяване на производството, което би коствало на концерна глоба между 6 и 10 млрд. долара, бе изпратена на 4 май. Тя е в подкрепа на ангажиментите на руската компания с мотива, че по-добре е да се подобри пазарното ѝ поведение, отколкото да бъде глобявана. Засега България единствена афишира отказ от санкции и руското издание "Комерсант" написа, че "Само България е готова да прости на "Газпром". За глоби настояват Полша, Естония и Литва.

Според представителите на Инициативата за Справедливи Цени на Горивата Васко Начев, Васил Чакъров, Илиян Василев и Трайчо Трайков, както и независимите експерти Красен Станчев, Мартин Владимиров и Юлиан Попов, има съмнения, че изпратената официална българска позиция доведе до пропускане на възможността ефективно да се реализират правата на българските енергийни дружества и потребители и те да бъдат компенсирани за причинените им от "Газпром" вреди.

Тези експерти са сред авторите и на писмото до Еврокомисията, в което се предлагат алтернативни на представените от служебния кабинет позиции по газпромовския казус.

"Като отказваме да препоръчаме на Комисията да завърши разследването по член 7 от Регламент ЕС 1/2003 и да наложи глоба, се отнема възможността всички увредени лица, носители на право на иск срещу "Гаррпом", да се ползват от позоваване на принципите на силата на присъдено, за частта, в която нарушенията ще бъдат установени от Комисията, в рамките на производството по член 7", обръщат внимание експертите на Петкова, Дончев и другите адресати на писмото.

Те определят действията на служебното правителство като "практически отказ от възможността да се ползват ресурсите и капацитета на Комисията безплатно да извърши най-трудната част от доказването в процеса по търсене на компенсации". "Изхождайки от близката история, традиции и нагласи в ръководствата на българските енергийни дружества е лесно да предположим, че тази възможност няма да бъде използвана срещу "Газпром", чрез български или арбитражен съд", пишат още експертите.

Аргументът им е, че в българското законодателство е осакатена възможността за завеждане на колективен иск при увреждане на потребителските права от злоупотреба с монопол и това е нарушение на разпоредбите на Директивата 2014/104/ЕС.

"Бланкетната защита на монополните позиции на "Газпром", която преминава в защита на монополни позиции на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" не може да се смята за защита на националния интерес, който може да се определя само и единствено на равнището на гражданите като данъкоплатци и потребители, а не на равнището на група мениджъри или заинтересовани политици", пише още в писмото.

"Няма логика българските данъкоплатци да плащат с готовност милиарди лева по искове на руската страна по делото за АЕЦ "Белене“, а когато става дума за реални възможности за защита на потребителите и компенсации за нанесени вреди в сравними и по-големи мащаби, да преминаваме в режим на предпоставена предпазливост и неуместно примирение", смятат експертите.

Те напомнят, "че извън контекста на възможните потенциални искове срещу руската страна, по-ярката и съдържателна позиция по ангажиментите на "Газпром" при всички случаи би усилила значително преговорната позиция на страната в бъдещи преговори за доставки и транзит на природен газ с "Газпром експорт".

"Призоваваме новото правителство да ревизира – измени и допълни - изразената позиция от на служебното правителство и да предприеме адекватни стъпки за реализация на пълния обем от възможности за защита на интересите на държавата и на потребителите чрез Европейската комисия и двустранно спрямо "Газпром", завършва писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?