Ревизия на бюджетите за 2 години назад и отбой за еврозоната

Ревизия на бюджетите за 2 години назад и отбой за еврозоната

Правителството доброволно ще ревизира бюджетите за 2008 и 2009 г., като по този начин бюджетният дефицит за миналата година ще скочи от 1.9 на сто до 3.7 процента и страната ни ще се откаже от кандидатстване в ″чакалнята″ за еврозоната – ERM ІІ. Това съобщиха в петък на пресконференция премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Ревизията се налага заради анексите по близо 150 договора от 13 министерства за 2.150 млрд. лв., които правителството на тройната коалиция подписало в края на 2008 г., оползотворявайки по този начин голяма част от бюджетния излишък, и в началото на 2009 г.

Значителна част от тези финансови инжекции отиваха за пътно-строителните фирми, чиито договори за поддръжка и ремонт на шосетата се оскъпяваха.

Анексите са внесени в прокуратурата заедно с документацията от различните министерства, с които, по думите на Дянков, началници на отдели за финансов одит, за провеждането на обществените поръчки и други ″нагло са лъгали и са крили дефицит по чекмеджетата“.

“Грешката на Дянков е, че не ги измете всичките още в началото, толерантността не ни се отплати“, допълни Борисов. ″Тези, които са си мълчали, ще бъдат уволнени″, закани се той, прогнозирайки очертаваща се чистка по средните и долните етажи на министерските служители.

Допълнителните споразумения по договорите ще имат фискално отражение върху бюджетите от предишните две години. По оценки на финансовото министерство досега след начисленията на допълнителните разходи бюджетният дефицит за 2009 г. се е увеличил от 1.9, както бе отчетен, на 3.7 процента, а декларираният от тогавашното правителство излишък за 2008 г. - от 1.8% ще намалее с 0.2-0.3 процентни пункта.

През юли миналата година още преди новото правителство да встъпи в длъжност министърът на финансите в кабинета ″Станишев″ Пламен Орешарски призна, че няма да се изпълни прогнозата за ръст от 4.7%, заложен в бюджета, а ще се отиде към дефицит от 2.5%. Той посъветва приемника си Дянков ″да посвие разходите, но не много″ и увери, че всичко в бюджета е наред. Спадът обаче в края на годината бе 6%.

За актуализация на бюджета още в средата на годината настояваше и Синята коалиция, като лидерът на ДСБ Иван Костов и през есенните месеци нееднократно призоваваше за внимателен преглед на разходите и бюджетна актуализация.

В петък министър Дянков съобщи, че за новите данни вече са уведомени ЕК и Европейската централна банка и е брал голям срам, обяснявайки как страната ни от отличник в ЕС с най-нисък бюджетен дефицит се е наредила назад, и тепърва пак ще бере срам на срещата в Мадрид, на която Брюксел трябва да даде оценка на конвергентната програма на правителството..

Отказваме се от кандидатстването за ЕRM ІІ и съответно за еврозоната, защото би било нахално да кандидатстваме при този свръхдефицит, каза премиерът Бойко Борисов.

“Досега сме били съпричастни на лъжите, когато сме обяснявали на Брюксел, че сме подготвени за еврозоната, без да знаем за заложения капан“, допълни той.

Премиерът даде за пример как към днешна дата официалните задължения на болниците били за 280 млн. лв., но доставчици на медицинска апаратура претендирали, че са 400 млн. лв.

Дянков пък допусна, че е възможно заради скочилия почти двойно бюджетен дефицит през 2009 г. Европейската комисия да образува наказателна процедура срещу България.

Финансовият министър обаче подчерта, че ревизията няма да се отрази върху бюджета за тази година и правителството ще направи всичко възможно да задържи дефицита тази година под 3 процента, както е според Маастрихтските критерии.

Дянков увери също така, че банковата и фискалната системи на страната са стабилни и няма опасност за валутния борд.

Той дори изнесе предварителни и прогнозни данни за изпълнението на бюджета през март, посочвайки, че дефицитът е 200 млн. лв., което е по-малко от предходните два месеца.

Финансовият министър подчерта, че ще трябват още по-бързи и по-решителни мерки за поддържане на бюджета. Борисов обаче коментира, че засега ще се прилагат само вече одобрените шест антикризисни мерки. Сред тях е поемането на държавните дългове на фирми от Българската банка за развитие по специална схема, а банката ще отпусне до 100 млн. лв. свои средства и ще бъде финансирана от бюджета с 400 млн. лв.

“Като се види ефектът от тези мерки, тогава ще се мисли дали има нужда от нови“, каза той в отговор на въпрос дали ще се вдигат ДДС, данъци и осигуровки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес