Ревизия на екоразрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" заради миньорската стачка

ЕСО ще плаща на единия блок, за да не работи, другите два - временно с обща сероочистка

Ревизия на екоразрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" заради миньорската стачка

Ревизиране на екоразрешителното за работа на ТЕЦ "Бобов дол" временно потушава заформящата се ескалация на миньорското недоволство от предупредителната стачка в мини "Бобов дол" миналия петък към още четири въгледобивни дружества, свързани с фирми на бизнесмена Христо Ковачки.

След като в понеделник от мините "Бобов дол", "Открит въгледобив"-Перник, "Станянци", "Бели брег" и "Чукурово" обявиха готовност за протестни и стачни синдикални действия и в София, на среща в Министерството на околната среда и водите с участието на представители на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) са били взети поредните компромисни решения от страна на държавата, за да може да се осигури работата на тези мини, които реализират продукцията си основно в ТЕЦ "Бобов дол", и съответно да няма миньорски протести по време на стартиращата на 5 септември предизборна кампания.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати към КНСБ Валентин Вълчев отрече пред Mediapool недоволството в мини "Бобов дол" (която при евроизборите бе обект на контролиран вот, а косвеният ѝ собственик Христо Ковачки чрез партията ЛИДЕР се присъедини към "България без цензура – б.а.) да има нещо общо с предизборната кампания.

По думите му протестните действия са сега, защото преди седмица от ЕСО ограничили производството на ТЕЦ "Бобов дол", а централата, която от 1 юли 2014 г. работи изцяло на свободния пазар, имала сключени редица договори за продажба на ток на частни предприятия, които нямало да може да изпълнява при намалени мощности.

Дотогава ТЕЦ "Бобов дол" имала договор за поддържане в режим на студен резерв на трети блок, който не отговаря на европейските екоизисквания и със сигурност ще трябва да бъде изведен от експлоатация в края на 2014 г. Тоест държавната ЕСО плаща на централата да държи тази мощност в готовност, макар дружеството да бе обявило, че ще свива студения резерв и ще прави търгове за подобни мощности.

Първи и втори блок в същото време работели, като димните газове от първи блок се изхвърляли през сероочистката на втори блок, обясни Вълчев. Според него това не е нарушение на комплексното екоразрешително, издадено от Министерството на околната среда и водите. По данни на ведомството обаче документът изключва подобна работа на двата блока, а допуска задействане на първи блок, който е без сероочистваща инсталация, само при авария на втори и отвеждане на газовете през неговата сероочиска.

Вълчев обаче заяви, че въглищната централа има разрешително от регионалната екоинспекция в Перник за подобен режим на работа, тъй като той бил поискан за експериментални проби на увеличения капацитет на сероочистващата инсталация на втори блок, за да може да поеме газовете и на първи, докато на него му се прави пречистваща инсталация. Това разрешително било със срок до 15 септември 2014 г. и сега то ще се преразгледа така, че да позволи на двата блока да работят, за да може да има работа за мините.

За трети блок на ТЕЦ "Бобов дол" било решено да остане студен резерв, като ЕСО е с ясното съзнание, че няма да може да го ползва.

Миньорите са дали срок до края на седмицата за преразглеждне на екоразрешителното, като междувременно остават в стачна готовност

Според синдикатите, ако не се намери решение на проблема и се намали производството на ток от централата, това ще доведе до  50% намаление на добива на въглища и до 50-процентно съкращение на миньорите от "Бобов дол”, "Открит въгледобив – Перник”, "Станянци”, "Бели брег” и "Чукурово”.

След като по-рано в понеделник две смени в рудник "Бабино" обявиха, че ще се борят "с всички позволени и непозволени средства" за запазване на работните си места и призоваха управниците на всички нива да вземат мъдри решения по оцеляването и развитието на въгледобива в страната, има движение и по казуса с неплатените от юли заплати в мината. От регионалната инспекция по труда издали разпореждане на работодателя да плати дължимото до 5 септември, съобщи Валентин Вълчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?