Ревизия в американските ТЕЦ търси козове за поевтиняване на тока им

Възможно е да се прибегне до кредит за модернизацията на V и VІ блок

Теменужка Петкова. Сн.БГНЕС

Извършваните от Агенцията "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) проверки в двете топлоелектроцентрали "Марица Изток" 1 и 3, чиито оператори са американските компании "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", търсят нарушения в обществените поръчки на ТЕЦ-овете. Целта явно е, ако се открият неправомерни или раздути разходи, данните да се използват като коз в преговорите на държавата за намаляването на цените по дългосрочните договори за изкупуване на тока от двете централи. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, която бе изслушана в четвъртък от ресорната парламентарна комисия.

Петкова съобщи за държавните ревизии в двете въглищни централи преди два дни, говорейки за преговорите около договарянето на нови цени на тяхната електроенергия и очакванията си те да приключат до края на март. Сега пред депутатите тя обясни, че ревизиите са дали се спазва Законът за обществените поръчки и дали са реални разходите, които двете централи калкулират в цената на енергията, тъй като обществените поръчки са част от техните разходи.

Надяваме се до месец да бъдат завършени проверките на АДФИ и да видим дали има проблеми и неспазване на националното законодателство, каза енергийният министър. Тя изрази надежда до края на март - началото на април преговорите с двете американски централи да приключат с успех и цените им да бъдат свалени.

Това ще бъде много важно за стабилизиране на сектор енергетика, заяви Теменужка Петкова, но отказа да коментира как евентуалното намаление на цените на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 ще се отрази върху крайната цена за потребителите.

От думите на министъра стана ясно, че НЕК дължи 700 млн. лв. на двете електроцентрали, в едната от които същевременно притежава 27 на сто. Въпреки голямата задлъжнялост на държавната електрическа компания въпросът за отписване на част от тези задължения не стои на дневен ред. Ние не оспорваме задълженията и сме коректен партньор, но при дефицитът 3 млрд. лв. и текущ дефицит за 2014 г. 598 млн. лв. е много трудно НЕК да се разплати както с двете американски ТЕЦ, така и с останалите централи, на които дължи пари, отбеляза министърът и допълни, че все още се спазва решението от 2013 г. да се плаща на доставчиците на енергия само до 50 процента от месечното възнаграждение.

Петкова също каза, че няма опасност от забавяне на проекта за удължаване на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", но може да се наложи тегленето на кредит за изпълнение на програмата за модернизация на двата реактора. Досега тезата на ръководството на ядрената централа бе, че ще се справи с програмата, чиято стойност се коментираше, че ще е около 400-500 млн. евро, със собствени средства. До момента са изразходвани 190 млн. лв. за дейности, свързани с удължаването на живота на реакторите, като общо са необходими 250 млн. евро. Може би ще се наложи да намерим външно финансиране, каза министър Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес