Ревизоро е фаворит на ВМРО за екоминистър

Известният с лобистки забежки депутат се очаква да се справя с водната криза и аферата с вносния боклук

Ревизоро е фаворит на ВМРО за екоминистър

Съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, депутатът Емил Димитров – Ревизоро и настоящият зам.-министър на екологията Николай Кънчев са най- обсъжданите за овакантения от Нено Димов пост на министър на околната среда и водите. Засега Димитров е фаворитът на ВМРО, от чиято квота беше Димов, научи Mediapool.

Нено Димов е арестуван и с повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост задето регулярно е позволявал от яз. "Студена" да се източват милиони куб. метра вода към двете големи предприятия в Перник - "Стомана" и "Топлофикация". Прокуратурата освен това проверява вноса на отпадъци от Италия – дейност, която също е в ресора на МОСВ.

Практически новият министър ще получи в наследство водната криза в Перник, чийто изход не се вижда, както и кризата с боклука.

Кандидатът за поста ще бъде утвърден след разговори между двете партии в "Обединени патриоти" – ВМРО и НФСБ, а после и с премиера Бойко Борисов, който има последната дума.

До идеята Ревизоро да бъде обсъждан за поста се стигнало в неделя. Преди това се завъртя името на Искрен Веселинов, който обаче организира парламентарната дейност на ВМРО и е важен за партията именно в Народното събрание. Засега Кънчев също е по-малко вероятен кандидат, но по други причини.

Очаква се ВМРО да не предложи на НФСБ само кандидатурата на Ревизоро,а да има и резервни варианти, твърдят източници от обединението. Обсъждането ще е в понеделник, научи Mediapool и очакванията са, че то няма да е леко.

Лобизъм, непрозрачност и възхвала на Цацаров

Още докато беше вицепремиер, лидерът на НФСБ Валери Симеонов обвини Емил Димитров в тежък лобизъм в полза на "Лукойл", тъй като именно Димитров бе двигател на конфликтните промени в регулациите на търговията с горива.

Ревизоро, който е бивш кадър на "Гергьовден" и бивш шеф на митниците, е председател на парламентарната комисия за борба за контрабандата, където наложи непрозрачен стил за работа, съчетан с лобистки забежки.

Той беше в центъра и на друг скандал - т.нар. поправка "Домусчиеви", която беше внесена и приета от парламента през 2018 г. и щеше да позволи на братя Домусчиеви да не плащат 58 млн. лева неустойки на държавата по договора си за Български морски флот (БМФ). Изменението предвиждаше ангажиментите по приватизационни договори вече ще важат за 5 години. С два спорни параграфа, единият предложен от Ревизоро, а другият – от "Атака", се даваше възможност това да важи и за стари договори. Това предизвика напрежение между партиите във властта, срещу поправката се обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който дори заплаши да напусне управляващата коалиция заради поправката. В крайна сметка президентът наложи вето, а общественият отзвук от скандала принуди управляващите да отменят поправката.

През 2015 г. Ревизоро внесе законопроект, който предвиждаше да се намали обемът на селските казани за ракия, освободени от промишления акциз. Симеонов се възпротиви на идеята и дори изключи от парламентарната група на тогавашният "Патриотичен фронт" Полина Карастоянова, която само беше подкрепила идеята на Димитров.

За сметка на това Ревозоро демонстрира блестящи отношения и синхрон с прокуратурата и службите. Той публично изтъкна личния си принос към утвърждаването на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на комисията "Антикорупция" (КПКОНПИ). Заяви дори, че лично е убедил Цацаров за се кандидатира за поста: "Все пак аз съм синя каска. Ако беше някой от ДПС (да говори с Цацаров), щяхте да кажете това е Пеевски, ако беше от БСП пък - Корнелия Нинова си назначи председател".

Малко хореография и повече митници

Димитров е завършил Института за музикални и хореографски кадри. След това работи именно като хореограф. После записал във ВИАС (сегашният Университет за архитектура, строителство и геодезия), след една година се прехвърлил във Висш икономически институт "Карл Маркс" (сегашният УНСС). Карал и следдипломна квалификация в школата на МВР. През 1992 година постъпва в Министерството на финансите, започва като районен ревизор, а пет години по-късно е определен за ревизор на годината. През 2001 година, при правителството на Симеон Сакскобургготски, е назначен за шеф на Дирекция "Митници".

Депутат е в 43-тото и в настоящото 44-то Народно събрание. В момента той се води депутат от гражданската квота на ВМРО.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?