Ревизоро нареди "Бобов дол" да не гори отпадъци

Забраната ще важи, докато централата не сложи филтри

Ревизоро нареди "Бобов дол" да не гори отпадъци

Свързаният с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" да спре да гори отпадъци в пещите си и да използва само въглища за работата си. Това нареждане ще бъде връчено в петък, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро пред журналисти.

"Най-учтиво ги помолих да преустановят горенето на отпадъци, да спрат мощностите без филтри, но проверка на архивни записи на видеокамерите, които бяха принудени да монтират, за да се следи както се подава в пещите, показа, че продължават да горят отпадъци", поясни той.

Министърът припомни, че комплексното разрешително, което ТЕЦ "Бобов дол" има за смесване на въглищата с отпадъци, е под условие за монтиране на филтри и разширяване на системата за мониторинг. В момента мощностите на централата нямат изискваните филтри за пречистване на изхвърляните при горенето на отпадъци вредни емисии.

"Отпадъци ще могат да се горят, когато имат всички филтри", каза Димитров. Според него законовата поправка, изискваща електроцентрали да монтират камери, за да следят регионалните екоинспекции какво се подава към пещите, работят.

Ревизоро припомни, че в момента разрешение да горят отпадъци имат само ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Сливен" – и двете свързвани с енергийния бос Христо Ковачки, както и трите завода "Холсим", "Девня цимент" и "Златна Панега цимент". Последните обаче имат пречистващи инсталации и проблеми с тях няма, допълни министърът.

Запитан няма ли да се наложи санкция на ТЕЦ "Бобов дол" за това, че е горила в нарушение отпадъци, Димитров попита: "Какво по-голямо наказание от това?". На въпрос как гражданите могат да са сигурни, че горенето на отпадъци няма да продължи въпреки забраната, екоминистърът каза, че ще се следи през видеокамерите.

Той също така изрази увереност, че собственикът на ТЕЦ "Бобов дол" ще довърши инсталирането на филтри на комините за вредните емисии: "Щом е инвестирал толкова средства, ще завърши инвестицията си".

Миналия петък Районната прокуратура в Дупница съобщи, че е започнала разследване за престъпление на ТЕЦ "Бобов дол" за евентуално замърсяване на околната среда, с което се създава опасност за здравето на хората. Сега Димитров съобщи, че прокуратурата не била открила вредни емисии и горене на опасни отпадъци.

"Отпадъците не са вредни и не са опасни, но не са спазени условия на разрешителното и  това доведе и до днешното решение", заяви министърът.

Преди дни стана ясно, че Столичната община е подписала договор за 8.85 млн. лв. с ТЕЦ "Бобов дол" за горене на произвеждания от завода за преработка на боклук на столицата RDF отпадък.

Засега не е ясно как ще отрази забраната за горене на отпадъци във въглищната централа върху този контракт и изгарянето на столичното RDF гориво.

По думите на Димитров проблемите с отпадъците на територията на страната ще се решат и с въвеждането в експлоатация на софийската мощност за производство на топлинна енергия от RDF отпадъци. Макар да се планира тя да заработи през 2023 г., все още не е одобрен проектът и съответно очакваното еврофинансиране за около 370 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?