Ревизоро: Няма да спра строежа край Алепу, там "ще има много хубав хотел"

Няма да ходя като "екологична бухалка", ще изчакам "прокуратурата и системата да се произнесат"

Ревизоро: Няма да спра строежа край Алепу, там "ще има много хубав хотел"

"И да очаквате, няма да спра строежа на Алепу", заяви екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро. "Ще изчакам прокуратурата и системата да се произнесат", каза той пред репортери във вторник, ден след като прокуратурата внесе протест в Бургаския съд срещу издаденото разрешително за строеж. Държавното обвинение иска то да бъде обявено за нищожно, тъй като в него са извършвани промени и възложителят на проекта бил променен.

Както е известно, на Шофьорския плаж на Созопол изникна бетонен строеж, който според проектанта и инвеститорите е подпорна стена, пред която по план трябва да се изгради вилно селище.

"Няма да спра проекта , ако това ме питате, знам, че това ви е мерак на всички - да ходя като една екологична бухалка и да спирам на кой каквото не му харесва", заяви министърът Емил Димитров в Бургас след подписването на договор за финансиране от оперативна програма "Околна среда" на интегриран воден проект на територията на областта.

"Няма да спра проекта... Всичко, което е трябвало, нашите хора са го направили. Чакаме становище и системата да се произнесе. Видях го по телевизията, много интересен обект. Не ми прилича на защитна стена, предполагам, че пред него има и хотел. Може би по проект ще е много хубав. Има си инвеститори, нека те кажат какво е проектирано и какво е направено", продължи Ревизоро.

Той се ядоса, че го занимавали само с това коя била жената на проектанта (външният министър Екатерина Захариева е съпруга на проектанта на съоръжението и комплекса Ангел Захариев – б.ред.), или тъщата на охранителя.

"Ако някой ще се произнася, това трябва да е инвеститорът. Вие ме занимавате с това кой проектирал канализацията, на кой не му харесал изгледа", каза министърът.

Допълни, че каквото становище е трябвало да даде екоинспекцията, го е дала. Сега се чака прокуратурата.

"Предполагам, че по всички строежи по Черноморието има недоволства. Онзи ден в парламента ме попитаха: "Защо сте дали пари на Варна да си направят нова канализация, а сега е разкаляно. Вие вкъщи, докато си правите ремонта, дали и при вас не е така? Излиза, че ние не трябва да даваме пари за канализация и водопроводи, защото някой ще е недоволен, че ще му е разкаляно, докато се строи. А иначе казват, че условията на живот трябва да се променят. Когато започнем да го правим, излиза, че трябва да се чувстваме виновни", продължи с коментара си Димитров.

Втора година строежът край местността Алепу взривява не само местната общественост. Миналата година дори бе спряно изграждането на укрепителната стена, която според възложителя ѝ се прави заради свлачище, за което хората в Созопол твърдят, че не е съществувало. Сега обаче работата по съоръжнението продължи и отново нажежи обстановката.

Инвеститорът в проекта "Алепу вилидж" и строителната компания "Главболгарстрой" твърдят, че в момента не се извършват никакви строителни дейности по обекта, но местните казват обратното, а снимки, направени в последните дни, го доказват.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес