Ревизоро обвини ВиК Варна за безводието в яз. "Камчия"

Ревизоро обвини ВиК Варна за безводието в яз. "Камчия"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро обвини ВиК Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, яз. "Камчия" ще може да им осигурява вода само до май 2021 г. Това той направи в месечния график за разрешените за ползване през януари 2021 г. количества от значимите язовири.

Реално обаче екоминистърът дава на Варна 500 хил. куб. м повече през януари спрямо декември и така градът може да черпи 2 млн. куб. м, докато предходния месец количеството е било 1.5 млн. куб. м. От обясненията в месечния график става ясно, че това ще е за сметка на Бургас, който ще получи 3.5 млн. куб. м – колкото и през декември 2020 г., макар за него принципно да са резервирани с 1 млн. куб. м повече ежемесечно. Те обаче ще отиват за Варна.

Това е точно обратното на обявеното от Ревизоро на 1 декември 2020 г., който след скандал в парламента заради безводието в яз. "Камчия" каза, че проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен като Варна няма да ползва водоема. Градът ще получава вода от деривация "Китка", а междувременно ще се строи връзка на язовирите "Порой" и "Ахелой" с мрежата на ВиК-Бургас, която ще струва 60 млн. лв. на "Българския ВиК холдинг". ВиК Варна пък ще подменя своята инфраструктура по европроект, каза тогава Димитров. За декември все пак на Варна бе разрешено да ползва 1.5 млн. куб. м от язовира, а сега те ще са 2 млн. куб. м.

Според данните на екоминистерството към 1 януари 2021 г. в "Камчия" има 120.484 млн. куб. м при обем от 233.5 млн. куб. м. Използваеми обаче са само 44.484 млн. куб. м. От тях ще могат да се източат през януари 5.680 млн. куб. м. От тях 2 млн. куб. м за Варна, 3.5 млн. куб. м – за Бургас, 20 хил. куб. м за водоснабдяването на селата Мокрен и Пъдарево и 160 хил. куб. м за минимален отток в реката след язовира

Ако има повече валежи, ограниченията във водочерпенето може да бъдат свалени, посочва се в месечния график.

В него Ревизоро пише, че още на 1 февруари 2020 г. ВиК Варна и ВиК Бургас, както и областните управители на двата града, които са председатели на съответните ВиК асоциации, са били предупредени, че трябва да преминат към алтернативни водоизточници.

ВиК Варна ООД и областният управител на Варна, като председател на ВиК асоциацията, обаче в продължение на 11 месеца не са предприели действия за осигуряване на допълнителни водни количества от Девненските извори, отбелязва екоминистърът

"При ограничение от 1.5 млн. куб. м за Варна за периода от септември 2020 г. до юни 2021 г. щяха да бъдат акумулирани 13.5 млн. куб. м, с които Бургас щеше да има вода за още 4 месеца, при липса на приток. При 95% обезпеченост на притока постъпилите водни количества щяха да допълнят обема, необходим за Бургас и цялата 2021 година да бъде обезпечена. Вместо предложения и ефективни действия от страна на ВиК Варна и областния управител на Варна, започна кампания, с която да прикрият бездействието си от началото на годината и продължи използването на количества от яз. "Камчия", като се отбелязваше публично, че в случай, че се ограничи ползването на води от язовира, цената на водата ще се увеличи между 4 и 11 пъти, както и че Варна ще остане без вода", пише Емил Димитров.

Той посочва още, че на 1 декември е бил поставен въпросът защо цяла година ВиК Варна не е предприело никакви действия, с които от Девненските извори да се захрани града. Допълва още, че ВиК Варна не е предприело никакви действия по задължителния авариен план за водоснабдяване, в случай на повреда, технологичен проблем или злонамерени действия по трасето на деривацията от Камчия.

"След заседанието, на което операторът беше уведомен, че ще бъде подавана вода до 1 млн. м3/месечно от язовира, ВиК Варна само за 10 дни изразходи посоченото количество, т.е. или трябваше да се преустанови водовземането от язовира или да се подадат допълнителни количества, за да не се остави града без вода", пише Ревизоро.

Той допълва, че на 17 декември във ведомството дошло писмо с предвидените от ВиК Варна действия за следващата една година, за да намали потреблението от яз. "Камчия". "В писмото не е посочено защо същите тези действия не са извършени години назад или през изминалата 2020 година, въпреки 11-те месечни графици, предупредителните писма и двете проведени заседания на Висшия консултативен съвет по водите", критикува Димитров.

Той обвинява ВиК Варна и областния управител за това, че се налага сега да се изхарчат 60 млн. лв. за изграждането на резервно водоснабдяване на Бургас, в съкратени, аварийни срокове.

Последно Ревизоро заяви, че очаква този тръбопровод да е готов до 20 февруари 2021 г.

Указанията са ВиК Бургас да изгради необходимите съоръжения от яз. "Порой" за захранване на яз. "Камчия". Трябва до 20 февруари да се възстанови старият водопровод от яз. "Ахелой" до деривация "Китка", вкл. помпената станция. Също така да се подготви водовземната кула на яз. "Камчия" за разполагане на салове и помпи, за ползване на вода от мъртвия обем на язовира, в случай на криза, посочва министърът.

Шефът на ВиК Варна Валентин Вълканов коментира пред в. "Сега", че технологично няма как да се подават под 2 млн. куб. м. от "Камчия" за Варна, защото деривацията ще се развали.
Той добавя, че през 2021 г. количествата над 2 млн. ще се набавят от изворите в Девня, а и че водата от там наистина е скъпа - 7 пъти повече от камчийската.

Областният управител на Варна Стоян Пасев пък припомня, че ековедомството е отнело през 2018 г. статута на язовир "Цонево" на резервен водоизточник на Варна. Според него с малко инвестиции "Цонево" е можел да продължи да изпълнява питейните си функции. И ако тази грешка не била допусната през 2018 г., днес нямало да има нужда от харчене на 60 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?