Ревизоро откри нарушения в проекта за Рилските езера

Преди това се изрепчи на премиера заради спряната работа, Борисов го прати да пие чай с еколозите

Резирово се качи на Рилските езера за първи път, сн. МОСВ

Екоминистърът Емил Димитров- Ревизоро е открил нарушения в изпълнението на проекта за реновиране на пътеките в парк "Рила", водещи до Седемте рилски езера. Фирмата изпълнител ще бъде санкционирана, а на премиера Бойко Борисов ще бъде представен доклад от проверката. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите в сряда привечер, след като сутринта по време на заседанието на Министерския съвет Борисов и Димитров влязоха в спор относно действията в защитената територия.

От ведомството обаче не съобщават какви точно са установените нередности в проекта на обща стойност 12 млн. лв., който се финансира с 10.2 млн. лв. от европейските фондове. От общата стойност 3 млн. лв. са за реновирането на пътеките, което предизвика обществен скандал заради присъствието на багер край езерото Бъбрека, разширяването им и посипването им с чакъл

"Радвам се, че го няма багерът тук и ги няма камионите, за мен те не са си свършили добре работата Мен ако питата, трябва изобщо да ги махнем, ако ще го правят така. По-добре да не го правят, от друга страна, ние никога вече няма да получим пари от ЕС", каза Димитров пред журналисти, качили се с него на проверката.

"По цял свят пътеките са с филц и по цял свят има пътечки с мостчета и парапети. Така е одобрен проектът през 2014 година. На мен не ми харесва да ползват техника. Иначе това да ги ограничиш в една алея и да им кажеш "моля ви, пазете природата, не стъпвайте вляво, вдясно, има изградена пътека, както във всички природни паркове в света... Това не е технология за пръв път само в България, само тук. Това е технология, която е одобрена още навремето. Имало е работни групи, обсъждания...всички са се произнесли и са го одобрили. Мен ме притеснява, че горе и с джипки са се качвали и трябва да го изговорим с полицията да не се допуска. На мен не ми хареса да виждам трактори и багери горе. И никой не ги е карал да се качват горе. Те ще бъдат глобени", добави Димитров, цитиран от БНР.

Ревизоро: Няма скандал с премиера

"Аз изпълних указанията на премиера да видя, да се запозная и да му докладвам. Днес някои погрешка са сметнали моите въпроси какво точно да спрем на проекта като някакъв опит за закачка и скандал", коментира той и размяната на реплики с премиера на заседанието на правителството.

"Няма такова нещо. Аз си имам началник и знам кой е началникът. Чувам, че всички смятат, че ние сме се карали с премиера. Никой не може да се кара с премиера, още повече служителите му. Ако не ти харесва премиера - оставката и си заминаваш!", допълни той.

Директорът на парк "Рила" Красимир Андонов, които преди два дни обясни, че багерът е бил използван за малък участък, сега вече призна, че изпълнителят нарушава закона, като разполага тежка техника на над 2000 метра в защитена територия.

Неясни изпълнители

Кой е изпълнителят на тази част от проекта не се съобщава, а от националния парк казват, че не знаят кои са подизпълнителите – нито хората с джиповете, нито тези с конете, които също участват в дейностите по проекта.

По-рано през деня Димитров се държа по доста по-различен начин и размени остри реплики с Борисов, относно нареденото от него спиране на проекта.

"Лично аз ще съм много щастлив да ги спрем и след една година да дойдете да кажете - ама защо ги няма тези пътеки. В цял свят е така", каза Ревизоро. Той обясни, че идеята е да спаси природата и "да не гази кой където намери".

"Съберете се, седнете. Нали уж всички милеем", призова го Борисов, но Димитров остро отвърна: "Аз ще го замразя. По-достойните да го направят след това".

Борисов: Седнете на чай с еколозите

"Ами не го замразявайте. Покани ги и го направете като хората", продължи Борисов.

"Направете нещо! Защо го правите?", възмути се екоминистърът. "Вие вчера приехте ангажимент да направите нова дига по Черноморието. След "Алепу" аз не знам какво ще ми се случи, ако се започне тази година. Вие го възприемате, Вие го одобрявате и в момента, в който започнем да го изпълняваме, бумерангът се връща срещу нас: защо го правите така, а не иначе", продължи Димитров.

"Седнете на чай билков, липов. Вземете си мента, глог и валериан и отидете и направете, пари сме дали за Седемте рилски езера горе, да станат красота", каза още  Борисов.

Той допълни, че вече е спрял проекта и праща на място вицепремиерът Томислав Дончев и Ревизоро. След това нареди повече такива глупости да не се правят, защото и него го дразнели.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?