Ревизоро: Само танк не докараха пред басейновата дирекция, защото нямаха

Прокуратурата е пратила тежковъоръжени полицаи да арестуват чиновник, който не е отговорил бързо

снимка: БНТ

Екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро показа във вторник възмущението си от показния арест на шефката на Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева, която е кадър на ВМРО. Преди ден тежковъоръжени и маскирани полицаи изведоха беззащитната жена от службата ѝ пред погледа на журналисти и случайни минувачи.

Емил Димитров сподели, че е било "неприятно да гледа как хора, въоръжени до зъби, извеждат една жена, която очевидно нито иска да бяга, нито има къде да избяга, нито ще ги застреля с химикалката".

"Само танк липсваше, ама това понеже не са имали в Пловдив. Тази показност не знам кому беше нужна, но трима директори си подадоха оставките днес", каза още министърът, цитиран от БТА.

Във вторник вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се срещнал с премиера Бойко Борисов, за да му каже, че "така повече не може да се продължава - при възникване на каквото и да било обществено напрежение да се удря някой от коалиционните партньори". Каракачанов бил недоволен, че поредно назначение на партията му попада в ареста, след като в началото на годината бе задържан тогавашният екоминистър Нено Димов. Не му харесвало и че не е информиран за акциите предварително, макар че е силов вицепремиер.

"Един ластик като се опъва, опъва и се къса накрая. А като се скъса е трудно да го вържеш", казал Каракачанов на Борисов, съобщава "24 часа".

Във вторник прокуратурата реши да задържи Кънева в ареста за поне три дни. Причината е, че тя не е излязла с решение за закриване на сондаж за вода, който е използван от пловдивския "Захарен завод". Предприятието е собственост на известния бизнесмен Ветко Арабаджиев, който се намира в ареста повече от година. Кънева е наложила две глоби за незаконния воден сондаж, които заводът е платил. Повече мерки не са наложени.

Емил Димитров обясни, че отговорната басейнова дирекция е установила над 30 незаконни сондажа, за които е сигнализирана прокуратурата. Държавното обвинение обаче е отговорило, че не е престъпление да имаш сондаж.

"Сега се оказва, че е престъпление да не закриеш сондаж", каза министърът и допълни, че това е същата директорка, която е сигнализирала прокуратурата за въпросните 30 сондажа. Сред тях бил и този на "Захарния завод".

"Сега прокуратурата иска от нея онова, което тя е отказала", коментира Димитров. Според него проблемът в случая е бил показността на ареста, защото хората са се стресирали.

"Право на прокуратурата е да задържа и да предявява обвинения на когото прецени, включително и на мен, никой не е защитен в тази посока и не би трябвало да е", каза Димитров.

Докато бе депутат, Емил Димитров имаше роля в инсталирането на тандема Иван Гешев – Сотир Цацаров начело на прокуратурата и КПКОНПИ. Ревизоро пое цялата отговорност за издигането на кандидатурата на Цацаров за шеф на антикорупционната комисия, което се случи малко след избора на протежето на Цацаров - Иван Гешев, за главен прокурор. През януари Емил Димитров бе назначен за министър на екологията, след като Нено Димов бе арестуван заради водната криза в Перник.

"Разбира се, че ако премиерът реши, че не се справям с възложените ми задачи, е в правото си да ме освободи веднага, на мига, и никой не би го питал защо. Право е на министър-председателя да взема такива решения, за да може да балансира, да управлява, да изкара мандата. Ако премиерът каже: "Недоволен съм от теб", това ще е достатъчен знак", каза Димитров във вторник.

Прокуратурата: Цветелина Кънева не ни отговори

Във вторник окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов обясни, че задържаният шефка на басейновата дирекцията е бездействала и не е предприел адекватни мерки, за да пресече незаконното използване на вода. Прокуратурата щяла да започне проверки във всички институции, които имат контролни функции по този въпрос.

"Прокуратурата не е пъдар. Не може да се изисква от нас да правим контрол на контролните органи и да очакваме от тях сигнали, а такива няма. Сигнали има само, когато вие медиите сигнализирате за замърсяването на някоя река, или за незаконно сметище, например", каза прокурор Попов.

От думите на министър Емил Димитров обаче се разбира, че арестуваната все пак е сигнализирала прокуратурата.

"Оказа се, че "Захарният завод" черпи вода единствено и само от незаконен източник. Цялото производство е от вода от незаконен сондаж, без водомер. Добивът на вода е 200 литра в секунда, като за нея не е плащана нито една стотинка. Само за една година нанесената щета на държавата е 60 хиляди лева. Нещо, което не е било заплащано по вина на директора на Басейнова дирекция, според нас", обясни прокурор Румен Попов, цитиран от "Под тепето".

Той обясни, че на територията на областта са открити поне 40 подобни сондажа и за нито един от тях не е издадено предписание за преустановяването на порочната практика. През януари прокуратурата е поискала информация от директора на басейновата дирекция, но отговор не е даден.

Не ни отговори и я прибрахме

Зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков е обяснил пред разследващите през февруари, че е било необходимо директорът на басейнова дирекция задължително да пристъпи към ликвидиране на незаконния сондаж след двете глоби.

На въпрос какво е наложило зрелищния арест прокурор Румен Попов отговори така: "Не знам какво е наложило зрелищния арест, но зная, че не може да се очаква 15-20 дни някой да ни отговори, при положение, че всяко едно юридическо или физическо лице е длъжно да отговори на прокуратура и полиция в рамките на досъдебно производство. Изисквахме документи и не ги получавахме в рамките на 15 дни и повече. Това наложи да се извърши претърсване и изземане".

"Ако ние продължим така и не си свършим работата, ще се чувстваме съучастници в безстопанственост. Трябва ли да продължим да бездействаме прокуратура и полиция за сметка на тези, които произвеждат и придобиват доходи?", попита прокурор Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от България