Ревизоро се жертвал, за да не падне кабинетът

Не горял от желание за поста, но щял да свърши работата

Ревизоро се жертвал, за да не падне кабинетът

"Изборът ми да поема поста на министър на МОСВ е провокиран под угрозата да не падне правителството", заяви депутатът Емил Димитров - Ревизоро, който по-рано във вторник беше номиниран от ВМРО за поста по време на коалиционен съвет на управляващите.

Твърди, че не изгарял от желание да заеме поста, но "ако някаква работа трябва да се свърши, ще я свърши", не се виждал обаче и като жертва.

"Не искам да има напрежение, а мандатът да се изкара докрай - очевидно ще се плати скъпа цена и всички са решили, че аз трябва да я платя (...). Ако искаме да има напрежение между малкия и големия коалиционен партньор, можем да го създаваме. Аз лично не съм за създаване на напрежение", каза още Димитров.

Той допълни, че трябва да се запознае с детайлите около водната криза в Перник."Аз не съм избран за министър, аз съм само предложен. Не съм ходил нито един път там, въпреки че съм роден в Перник", добави той.

Димитров все пак изрази мнението си по темата, която довчера не разбираше - фирми като пернишката "Стомана" трябвало да си изградят собствени водоизточници.

"Какво да мисля!? Отивам, трябва да се запозная със ситуацията. Трябва да видя източен ли е язовирът, тече ли 60% в града, не тече ли. Това от вчера ли, или от 100 години. Защо всичко през цялото време е текло, а сега водата липсва? Ако не даваме вода на бизнеса, означава ли, че българският бизнес трябва да отиде в чужбина? Ако даваме вода - отиваш в затвора, ако не даваме - хората остават без работа. Единия ден казват: "Искаме вода", на другия: "Искаме парно", на третия: "Искаме работа". Трябва да се уредят тези неща. Значи, ако утре дадеш вода на завода, значи си затворник", коментира той.

За ГЕРБ Димитров е умен човек

След като се разбра, че ще става министър, Димитров за последен път ръководи заседанието на парламентарната комисия по борба със сивата икономика, чийто председател е. Там беше и министърът на икономиката Емил Караниколов, който на хартия е от квотата на "Атака". Той обяви, че "при всички положения Емил Димитров е фигура, която ще справи с поста министър на околната среда".

След като премиерът Бойко Борисов не участва в пресконференцията, на която бе обявена официално кандидатурата на Ревизоро, от ГЕРБ най-сетне също коментираха номинацията.

"Г-н Димитров е умен човек, надявам се да се справи", посочи депутатът от управляващата партия Валентин Николов, който обяви, че приема положително номинацията.

Според него думите на Каракачанов, че не приема "Нено Димов да е изкупителна жертва" няма да се отразят на стабилността на управляващата коалиция. "От друга страна ние винаги сме искали правозащитните органи да покажат твърдост и те я показаха. Сега сме недоволни", заяви Николов.

До дни правителството щяло да излезе с решение на кризата в Перник

В същия ден, в който бе обявено кой ще е новият министър на екологията, този на икономиката каза, че до няколко дни правителството ще излезе с решение по проблема с водната криза в Перник.

По думите му случило в Перник щяло да доведе до решение на дълго трупани проблеми в сектора. "Не може толкова време да не се търси решение в този сектор, специално за водите. Сигурен съм, че сега ще бъде намерено решение, което ще даде този сектор да тръгне напред. Към момента 30 години сме се въртели в омагьосан кръг", допълни още Караниколов.

Той бил в контакт със "Стомана" и от фирмата засега нямали нужда от дебит от язовир "Студена".

Караниколов лаконично обясни, че е в прекрасни отношения с досегашния екоминистър Нено Димов, който беше задържан заради водната криза и подаде оставка от ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България