Ревизоро ще ревизира водната криза: Управляващите излъчиха нов екоминистър

Приемникът на Нено Димов стана ясен след "изключително неприятен" коалиционен съвет

Ревизоро ще ревизира водната криза: Управляващите излъчиха нов екоминистър

Депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров - Ревизоро ще е новият министър на околната среда и водите с основна задача да "ревизира" водната криза. Той ще замести арестувания и отстранен от поста Нено Димов, който беше от квотата на ВМРО. Новината дойде във вторник след продължилата около два часа среща на "Обединени патриоти" с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. 

Съобщението направи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Премиерът Бойко Борисов не присъства при публичното обявяване на новия министър, засега няма и позиция на ГЕРБ. Рокадата в кабинета е първа точка в дневния ред на депутатите след новогодишната им ваканция. 

"Не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са провеждани години назад. Защото Нено Димов като министър на екологията утвърждава графиците, които му подават ВиК-тата, които не са подчинени на Министерство на екологията. Загубите на вода от стената на язовира до преносната мрежа в Перник са близо 1 милион кубически метра на месец, тоест 12 млн. куб. м. вода на година. В тази ситуация, той си е подал оставката, както знаете, приета е от премиера и утре може би ще бъде гледана в парламента", заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"На неговото място ние сме предложили друга кандидатура - Емил Димитров. Основната му задача ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се наеме с едни тотални проверки, ако искате ги наречете ревизии, на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение като в Перник", допълни Каракачанов.

На въпрос към лидера на НФСБ Валери Симеонов, как е преминал коалиционния съвет, той бе лаконичен: "Изключително неприятно"

Запитан дали управляващата коалиция остава стабилна, Симеонов коментира: "И след този изключително неприятен коалиционен съвет, който имахме, не мога да ви отговоря, откъде да знам".

Позицията му не е изненадваща, като се има предвид, че през 2018 г. Симеонов обвини Ревизоро в тежък лобизъм в полза на "Лукойл", защото именно той бе двигател на конфликтните промени в регулациите на търговията с горива.

Ревизоро, който е бивш кадър на "Гергьовден" и бивш шеф на митниците, е председател на парламентарната парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, където наложи непрозрачен стил за работа, съчетан с лобистки забежки.

Той беше в центъра и на друг скандал - т.нар. поправка "Домусчиеви", която беше внесена и приета от парламента през 2018 г. и щеше да позволи на братя Домусчиеви да не плащат 58 млн. лева неустойки на държавата по договора си за Български морски флот (БМФ). Изменението предвиждаше ангажиментите по приватизационни договори вече да важат за 5 години. С два спорни параграфа, единият предложен от Ревизоро, а другият – от "Атака", се даваше възможност това да важи и за стари договори. Това предизвика напрежение между партиите във властта, срещу поправката се обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който дори заплаши да напусне управляващата коалиция заради поправката. В крайна сметка президентът наложи вето, а общественият отзвук от скандала принуди управляващите да отменят поправката.

Само преди няколко месеца пък Ревозоро демонстрира блестящи отношения и синхрон с прокуратурата и службите, на чиито шефове раздаде награди. Той публично изтъкна личния си принос към утвърждаването на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на комисията "Антикорупция" (КПКОНПИ). Заяви дори, че лично е убедил Цацаров за се кандидатира за поста: "Все пак аз съм синя каска. Ако беше някой от ДПС (да говори с Цацаров), щяхте да кажете това е Пеевски, ако беше от БСП пък - Корнелия Нинова си назначи председател". 

Димитров е завършил Института за музикални и хореографски кадри. След това работи именно като хореограф. После записал във ВИАС (сегашният Университет за архитектура, строителство и геодезия), след една година се прехвърлил във Висш икономически институт "Карл Маркс" (сегашният УНСС). Карал и следдипломна квалификация в школата на МВР. През 1992 година постъпва в Министерството на финансите, започва като районен ревизор, а пет години по-късно е определен за ревизор на годината. През 2001 година, при правителството на Симеон Сакскобургготски, е назначен за шеф на агенция "Митници".

Споделяне

Още по темата

Още от България