Ревизоро: ВиК лъжат колко вземат от водоемите, за да крият загуби

Започват проверки за водомери на язовирите, а графиците за водочерпене ще може да се променят на десет дни

Ревизоро: ВиК лъжат колко вземат от водоемите, за да крият загуби

"Проблемите във ВиК сектора ги знаете – върви едно междусистемно надлъгване от години. За да скрият загубите по мрежата и авариите по довеждащия водопровод, не отчитат колко взимат от язовирите". Това коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро по време на извънредно заседание в четвъртък на Висшия консултативен съвет по водите в ековедомството.

"Имаме ВиК-та, които работят прекрасно, има други, които някак си не работят", казва Димитров по време на срещата, цитиран от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В нея са участвали зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, представители на министерствата на регионалното развитие и на енергетиката, както и на дружествата "Язовири и каскади", "Напоителни системи" и "Софийска вода".

На заседанието е решено да започнат проверки от страна на експертите от басейновите дирекции дали язовирите имат монтирани водомери, отчитащи потреблението на съответните водоснабдителни дружества. Така ще се проследи отчита ли се реално ползваната от ВиК операторите вода и рационалното използване на наличния природен ресурс, смятат от МОСВ.

Например, покрай водната криза в Перник и ареста като единствен засега виновник за нея на бившия екоминистър Нено Димов, стана ясно, че захранващият града и почти празен язовир "Студена" в момента няма водомер, тъй като уредът бил взет под наем и поискан обратно от собственика му.

В Шумен се губят 95% от водата

Има ВиК оператори, които отчитат 95% загуби по мрежата – като в Шумен, много други дружества пък съобщават за 70-85% загуби по водопровода, по изнесени от зам.-министър Живков данни.

В Шумен поради тази причина водата е най-скъпа, но прокуратурата не се е задействала да арестува шефа на местното ВиК, както стори с този на ВиК-Перник, задето нанесъл щети за близо 12 млн. лв..

"Ние всеки месец гледаме една справка, сверяваме с другата на ВиК и басейнова дирекция и потвърждаваме тяхната потребност. Но вярвайки безрезервно, стигаме до конфликти ситуации", обяснява Ревизоро. Затова, по думите му, щяла да се промени системата.

Той казва, че ще се срещне с представители на министерствата на енергетиката, на земеделието, на регионалното развитие, с "Язовири и каскади" и с всички заинтересовани страни, за да се реши проблемът.

Всеки ден ще проверяваме потоците

"Ние сме в началото на процеса по разрешаване на водовземането, затова трябва да променим начина на работа първо при нас и после да го изисквам от другите", декларира екоминистърът.

"Всеки ден ще отчитаме, всеки ден ще проверяваме потоците. Не може цял месец да е една и съща цифра приток и разход. Ясно е какво се прави – гледат миналогодишна база, не се мери и си пускат данни каквито си искат. Няма измервателни уреди и после сме изненадани. Ще изпращаме данните на всички ведомства по служебен ред, за да е ясно, че не крием нищо и да сме максимално прозрачни. И ще изискваме от тях по служебен ред информация", коментира Димитров.

По думите му, в МОСВ ще бъде създаден специален център, който всекидневно ще следи графиците за водоползване и, ако трябва, те ще се променят на 10 дни.

Според него има няколко проблемни язовира. "Ако затегнем режима там, ще имаме вода за цяла година, ако не го затегнем, след 3 месеца ще питаме къде е водата", казва Емил Димитров и допълва, че ще разговаря с водните оператори, за да се защити общественият интерес.

Шест питейни язовира с обеми под 36%

"Важно е да се осигури за населението вода, приоритет са хората", каза министър Димитров.

Общо 6 язовира от 52, наблюдавани от МОСВ, са с обем под 50%. "Студена" е на 13.4% от обема, "Асеновец" – 28.3%, "Дяково" – 35.5%, "Ястребино" – 31,1%, "Калин" – 33.7 на сто, "Карагьол" – 32%.

На заседанието на съвета е било решено да продължи наблюдението на всички 52 значими и комплексни язовира. При установяване на обем под 50% на 15-те язовира, от които се използват води за питейно водоснабдяване, ще се спира черпенето на вода за промишлени и енергийни цели и ще се въвеждат режими за ползване на водата за питейни нужди.

Кметовете да следят къде какво се хвърля

Малко преди това Димитров се ангажира и с друга проблемна за обществото тема – с вноса и съхранението на отпадъци. Той е предупредил областните управители и кметовете да следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, заради такива зачестили случаи.

Екоминистерството е инициирало и засилен контрол на границата за предотвратяване на незаконен внос на отпадъци. Димитров е обърнал внимание на кметовете да информират регионалните екоинспекции при случаи на нерегламентирано съхранение или изхвърляне на отпадъци, както ида предпиремат действия по отстраняването и извозването им до депа или други законни съоръжения за третираните им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?