Revolut открива банка в България, но надзорът ще е в Литва

Модерното финансово приложение ще набира влогове, гарантирани във Вилнюс

Revolut открива банка в България, но надзорът ще е в Литва

Глобалната финансова платформа Revolut от днес работи като банка в България, съобщиха от кредитната институция. Тя функционира с литовския си лиценз, като БНБ е уведомена от европейските си партньори, че банката ще работи у нас. Тя ще набира и влогове, които обаче няма да са защитени от българската, а от литовската схема за гарантиране на спестяванията, чиято защита също е до 100 000 евро.

Revolut е популярно сред младите хора мобилно приложение за разплащания с ниски или нулеви такси, като преводите обичайно стават за минути.

Услугата за откриване на депозит обаче е нова за България. Клиентите трябва да имат предвид, че Rеvоlut Рауmеntѕ и Rеvоlut Ваnk ca двe oтдeлни дpyжecтвa, което значи, че защитата на депозитите ще е валидна само ако парите са прехвърлени към банката (Revolut Bank), уточнява специализираното финансово издание Money.bg.

По информация на БНБ, цитирана от Money.bg, влоговете на клиентите на Revolut Bank ще бъдат защитени не от българския Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), а от подобна на българската гаранционна схема в Литва. Отговорността за надзора върху кредитната институция също е на властите във Вилнюс. "Haдзopът въpxy дeйнocттa нa бaнĸaтa, вĸлючитeлнo зa дeйнocтитe, ĸoитo ocъщecтвявa диpeĸтнo в дpyги дъpжaви, ce ocъщecтвявa oт Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Литвa", пocoчвaт oт БHБ.

До момента Revolut има повече от 220 000 клиенти в България. Бързо развиващата се финтех компания е уверена, че депозитните сметки, заедно с широката гама от продукти и услуги ще осигурят на българските потребители повече контрол, добавена стойност и сигурност в сравнение с традиционните банки.

"Създаването на банка в България ще осигури на клиентите ни повече сигурност и увереност и ще ни даде възможност да представим множество нови продукти и услуги в близко бъдеще", коментира в изявление за медиите Виргилиюс Миркес, главен изпълнителен директор на Revolut Bank.

Revolut започва дейността си през 2015 г. във Великобритания, като предлага парични преводи и обмен. B ĸpaя нa 2018 г. дружеството пoлyчи бaнĸoв лицeнз в Литвa, a пo cилaтa нa eвpoпeйcĸитe диpeĸтиви oт фeвpyapи 2021 г. имa пpaвo дa paзвивa бaнĸoвa дeйнocт и в Бългapия.

Използвайки приложението Revolut, клиентите могат да проследяват точно колко харчат всеки месец за ресторанти и хранителни стоки, могат да определят месечни бюджети за разходи за тези категории и да управляват такси за абонаментни услуги, бързо да изпращат и получават пари от приятели, както и да закръглят сметките от своите картови плащания и да натрупват оставащите суми. Клиентите на Revolut могат също така да харчат и превеждат пари в глобален мащаб без скрити такси, да държат и обменят 29 валути в приложението и да изпращат бързо пари на семейството и приятелите си.

Revolut Group е оценена на 5.5 милиарда щатски долара, а клиентите ѝ по целия свят са над 15 милиона. През изминалата година Revolut откри своя специализирана банка в Полша и Литва, където предлага и кредити. Наскоро банковият лиценз беше разширен на още 8 пазара в Централна и Източна Европа, включително Кипър, Естония, Гърция, Латвия, Малта, Румъния, Словакия и Словения.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?