Революционна промяна: Финалите на световното по футбол вече ще са с 48 отбора

Революционна промяна: Финалите на световното по футбол вече ще са с 48 отбора

Световната футболна централа ФИФА oбяви официално революционна промяна на формата на световните първенства по футбол. Според новия модел на финалите вече ще играят не 32 отбора, а 48.

ФИФА съобщи, че съветът на организацията, който заседава в Цюрих, е приел единодушно решението. Промяната влиза в сила от шампионата през 2026 г.

Според новия формат на финалите ще има групова фаза с 16 групи от по 3 отбора.

В групите ще се играе всеки срещу всеки като ще отпада само последният отбор, а другите два се класират за 1/16-финали. Така общият брой мачове на Мондиала ще се увеличи само с 16 - от 64 на 80.

Както и преди, финалистите ще играят 7 двубоя. Разликата е, че ще има един мач по-малко в груповата фаза и един повече в елиминациите.

Турнирът ще приключи в рамките на 32 дни.

Все още не е ясно как ще бъдат разпределени новите 16 квоти по континенти. Европа иска да получи още 3 квоти. Според първоначална информация разширяването ще облагодетелства най вече Африка и Азия, които ще излъчват вече по 9 отбора на финалите, а не по съответно пет и четири.

Предложението за новия формат бе на президента на международната футболна централа Джани Инфантино

Очакванията на ФИФА са промяната във формата да увеличи приходите от Мондиала с 20% - от 5.5 на 6.5 милиарда долара, с печалба от около 640 милиона.

Споделяне

Още от Спорт

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?