"Революция на тоалетните" ще стимулира туризма в Китай

Обществени китайски тоалетни

Китай обяви планове за изграждане и модернизиране на 64 000 обществени тоалетни от 2018 до 2020 г. като част от своята "революция на тоалетните" за стимулиране на туризма и увеличаване на приноса на този сектор за икономическия растеж, предаде Ройтерс в неделя.

Пекин иска да развива и разширява сектора на услугите, за да излезе от системата на икономически растеж, подхранван от увеличаване на дълговете и инвестициите, като в същото време да компенсира продължаващото слабо световно търсене на китайски стоки за износ.

В края на миналата година правителството обеща 2 трилиона йени (290 милиарда долара) инвестиции в нововъзникващия туристически сектор.

Три години "революция на тоалетните" са довели до значителни постижения, посочва Китайската национална туристическа агенция, след като перспективите за бързо развиващия се сектор бяха помрачени от множество оплаквания за хигиената в тоалетните в китайските туристически обекти.

От 2015 г. Китай е вложил 1,04 милиарда юана в построяването и ремонта на 68 000 тоалетни, надхвърляйки заложената тригодишна цел от 57 000 тоалетни, отбелязва агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Според новата инициатива се планира да бъдат изградени 47 000 нови тоалетни, а 17 000 вече съществуващи да бъдат модернизирани през следващите три години

Споделяне

Още от Свят