Революция в борбата с офшорките от догодина

НАП с автоматичен достъп до банкови авоари на българи в 30 зони тип "данъчен рай"

Революция в борбата с офшорките от догодина

Революционен скок в борбата с укриването на данъци в зони тип "данъчен рай" се очаква догодина в световен план. България е една от общо 80 държави (включително 30 офшорни зони), които са се съгласили на автоматичен обмен на данъчна и банкова информация за свои местни лица – граждани и фирми.

"Това ще стане възможно, защото през октомври 2015 г. България се присъедини към два много важни международни договора в тази област - Многостранната конвенция за административно сътрудничество по данъчни въпроси и Многостранното споразумение за автоматичен обмен на информация към чл. 6 от конвенцията", съобщи пред Mediapool Искра Славчева, директор на дирекция "Спогодби за избягване на двойно данъчно облагане" (СИДДО) в Националната агенция за приходите (НАП).

Конвенцията ще влезе в сила за България на 1 юли 2016 г. и ще даде възможност на НАП да отправя запитвания и да получава отговори за доходи и банкови сметки на български местни лица – граждани или фирми, от всички държави по конвенцията. Към 22 април тя е подписана от 94 държави, включително 24 офшорни юрисдикции, но не е ратифицирана все още от около 1/3 от тях.

Споразумението към конвенцията пък ще даде възможност директно за автоматичен обмен на данни. В резултат през септември 2017 г. НАП за пръв път трябва да получи списъци от всички участващи в договора 80 държави на български граждани и фирми, които имат доходи и банкови авоари в съответните държави. В същото време родните данъчни трябва да предоставят подобни данни за съответните чужди граждани и фирми на всичките 80 държави.

Ежегодно обновяване на списъците с авоарите

Списъците ще се обменят веднъж годишно до определена дата. В периода до септември 2017 г. НАП трябва да е готова със съответния софтуер и механизмите, по които ще получава и изпраща информацията.   

Сред 80-те държави, участващи в споразумението, са над 30 офшорки. Това са Андора, Ангила, Антигуа и Барбуда, Аруба, Барбадос, Белиз, Бермуда, Британски Вирджински острови, Кайманови острови, Кипър, Острови Кук, Фарьорски острови, Гибралтар, Гърнси, Остров Ман, Джърси, Лихтенщайн, Люксембург, Маршалски острови, Мавриций, Монсерат, Ниуе, Сейнт Кидс и Невис, Сейнт Лучия, Сейнт Винсент и Гренадин, Самоа, Сан Марино, Сейшели, Сен Мартен, Швейцария, Острови Търкс и Кайкос.

От справка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която следи процеса, става ясно, че обменът на информация за част от държавите ще стартира през септември 2018 г.

"По силата на съответните европейски директиви и споразумението ще обменяме автоматично информация за 5 типа доходи – по договори за управление, доходи от трудови възнаграждения, от застрахователни обезщетения, недвижимо имущество и др. Ще изпращаме и получаваме и информация за това какви авоари по банкови сметки имат съответните лица", поясни Славчева.

И сега разменяме данни с Люксембург и Лихтенщайн

В момента НАП обменя информация с 10 офшорки единствено по директивата за спестяванията за доходите от лихви по банкови сметки, но информацията е косвена и специфична, защото се отнася само за лихвите. Прилагането на въпросната директива обаче ще отпадне след влизането в сила на многостранната конвенция от 1 юли.

По-важното е, че в момента родните данъчни имат правна база да отправят запитвания за доходи и сметки на конкретни лица само към държавите от ЕС съгласно съответните директиви и подписаните двустранни спогодби за избягване на двойно данъчно облагане (СИДДО). И в двата списъка няма офшорки, но влизат някои страни с по-либерален данъчен и правен режим като Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Холандия, Кипър, Великобритания.

Текат ревизии по швейцарски данни 

"С Швейцария например обменяме ефективно банкова информация за конкретни лица. С нея сключихме нова, добра спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. В момента дори имаме ревизии въз основа на банкова информация от Швейцария. Изследваме финансовите потоци на лицата – получени доходи, притежавани имоти на фона на спестяванията в Швейцария", обясни Славчева. Швейцария също е страна по споразумението за автоматичен обмен, като първите списъци с нея ще бъдат разменени през септември 2018 г.

Потоците към Кипър отклонени през 2000 г.

Над 2/3 от офшорните акционери в български фирми са регистрирани в Кипър, показа в свое разследване в. “Банкер” през 2013 г. Тогава изданието публикува най-пълния до момента списък на акционери в български фирми, регистрирани в зони тип “данъчен рай” на базата на проучване в Търговския регистър. В листата влязоха над 6000 физически и юридически лица. Освен в Кипър, голямо количество офшорни акционери са регистрирани в Панама (близо 400), Сейшелските острови (към 350), Белиз и Британските Вирджински острови, съобщи тогава изданието.

"През Кипър действително минаваха огромни, необясними финансови потоци, но това беше до 2000 г. Именно затова тогава решихме да денонсираме старата спогодба с Кипър и още веднага подписахме нова, която е изключително добра, с много добри защитни механизми. В резултат потоците се отклониха към офшорни зони. Но в момента с Кипър работим много добре – редовно искаме и получаваме информация", посочи Славчева. Кипър също ще се включи в автоматичния обмен от септември 2017 г. Славчева обаче не разполага с анализ към кои офшорни зони в момента са насочени най-много финансови потоци от България.

Пращаме първите списъци на САЩ

Автоматичен обмен на банкова и данъчна информация за конкретни граждани и фирми отскоро съществува единствено по линия на Данъчния закон на САЩ за чуждестранните сметки, по-известен като FATCA. Законът доведе до сключването на споразумения с редица държави, които се съгласяват да предоставят на САЩ информация за сметките на американски граждани, корпорации и данъчнозадължени лица на тяхна територия. Става дума за името, адреса, данъчния номер, реализираните доходи/приходи и наличността по банкови сметки към края на всяка година. При липса на подобно споразумение определени трансакции на съответните чужди фирми и граждани, които минават през САЩ, се облагат с 30% данък. Това би направило невъзможно оперирането им на американския пазар.
България сключи споразумение по FATCA със САЩ, което е в сила вече година, но за пръв път през 2016 г. България предстои да прати първите списъци на Вашингтон.
България обаче все още не е успяла да договори реципрочно споразумение със САЩ, което значи, че София няма да получава подобни списъци на българи със сметки в САЩ. Очаква се това да стане в следващите няколко години, защото в последно време НАП има огромен напредък в съхраняването и обмена на данъчна и банкова информация.

Стриктни проверки за качеството на информацията

"Надяваме се скоро да станем член на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели. През тази година минахме първите две фази на т. нар. преглед (peer review), извършен много стриктно от международни експерти от форума. Засега предварителните оценки са, че България се справя "много добре", поясни Славчева. Членството обаче предстои да бъде гласувано на пленарно заседание на форума, в който участват 133 държави.   

"Тази оценка беше изключително важна и тежка задача, за която се готвихме много дълго време. В нея участваха много други институции като Министерството на правосъдието, Комисията за финансов надзор, ДАНС и др.", поясни Славчева. "Попълвахме сложни въпросници с големи подробности, проверяваха на място как изпращаме и получаваме информация, дали отговаряме само формално или наистина извършваме проверка. Цялата идея беше да се види дали България може добре да съхранява данъчната информация и дали я предоставя коректно на другите държави", поясни Славчева. По думите ѝ именно проверките на форума са гаранцията, че информацията, която ще се получава от офшорните зони, ще бъде пълна и коректна.

Панама още не е прозрачна

Озовалата се в центъра на международен скандал с изтичане на офшорни данни Панама не е подписала нито международната конвенция, нито споразумението за автоматичен обмен на данни. Тя все още не е преминала прегледа на глобалния форум, което значи, че все още има проблеми, които ѝ пречат да стане прозрачна. Механизмите, по които работи с банкова и данъчна информация, очевидно не са задоволителни. Към нея в момента има натиск, за да отговори на международните критерии.

Всичко е заради борбата с тероризма

"Светът наистина се отваря и е твърдо решен да се бори срещу офшорните режими. Този натиск за изсветляване на паричните потоци в офшорните зони започна през 2014 г. Тогава на един форум на Г20 се взе решение, че няма основание вече да се крие банкова информация, което беше еретично на фона на предишните концепции. Това не се прави само с данъчни цели, а е преди всичко част от борбата с тероризма. Целта е да се прекъснат финансовите потоци на терористичните организации, закупуването на оръжие и прането на пари", смята Искра Славчева.

Още от Бизнес