Революция в заплащането на военните

МО иска по-голяма разлика в заплатите, но новата система крие някои опасности

Вицепремиерът Красимир Каракачанов

МО иска да въведе фундаментална промяна в заплащането на военните, при която да се отчита не само военното звание, а и натоварването и различните изисквания за отделните длъжности.

Промените са предложени от военния министър Красимир Каракачанов и целта им е да преодолеят поне частично кадровия колапс, в който от години се намира българската армия.

В същото време новият механизъм, по който ще се формират новите заплати, не е напълно ясен, поне засега, и трябва да се внимава да не доведе до субективизъм и напрежение в системата.

Практиката показва, че дори скромно рутинно увеличение на заплатите води до нажежаване на атмосферата между военните по поделенията и заетите в администрацията, по-известни като "чантаджии". Друг обичаен конфликт тече и между военните и цивилните в системата, които обаче са извън готвените промени. 

Според мотивите на МО "важно условие за справедливо оценяване на труда на отделните категории военнослужещи е въвеждането на по-големи разлики в размерите на техните основни месечни възнаграждения".

Основната идея е да се избегне ситуацията, в която един майор в тежко поделение взима колкото един майор "чиновник".

В момента заплатите се формират на база военното звание и степента в обхвата на военното звание, а сега МО иска да се отчитат различните изисквания за заемането на длъжностите, свързани с образование и квалификацията, отговорността и тежестта на изпълняваните задачи – физическа и психическа и други.

"Това е съществен стимул за тези военнослужещи за по-качествено изпълнение на функционалните задължения и повишаване на квалификацията и образованието", посочват от МО.

За да стане това се прави на пръв поглед козметичната законова промяна, която развързва ръцете на политическото ръководство и кадровиците в определянето на заплатите. Планира се длъжностите да бъдат разпределени по нива, като по предварителни разчети ще са до 99.

Диференцирането на заплащането безспорно е необходимо и ще окаже мотивиращ ефект, но само ако то се реализира точно и безпристрастно. Всяко изкривяване на механизма може да доведе до професионални и морални проблеми, които не само няма да решат системните проблеми в сектора, но ще ги и задълбочат.

По-късно във вторник Каракачанов коментира, че амбицията на МО е доходите на военните да се увеличават.
 
Още миналата година, когато увеличихме заплатите с 10 процента, сме заложили и тази година да ги увеличим с още 10 на сто, посочи той Каракачанов.
 
По думите му заплатите на военнослужещите са изостанали от 6-7 години.  
 
В момента дори по официални данни над 5000 места в армията са незаети, като най-сериозен е недостигът на войници.
 
На последните конкурси не се явиха достатъчно кандидати. Армията се принуди дори да свали леко изискванията за прием, но въпреки това проблемът засега няма решение.
 
Освен ниските заплати има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба. Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други.
Споделяне

Още по темата

Още от България