Резервациите "в последната минута" в Гърция са намалели с около 30%

Резервациите "в последната минута" в Гърция са намалели с около 30%

Стотици хиляди туристи в момента са на почивка в Гърция, но резервациите "в последната минута" са намалели с около 30 процента от деня на свикването на референдума, съобщи представител на Конфедерацията на гръцкия туризъм, който изрази надежда, че преговорите с кредиторите бързо ще завършат, предаде агенция Франс прес в сряда.

Откакто премиерът Алексис Ципрас съобщи в нощта на 26 срещу 27 юни, че свиква референдум, отхвърляйки споразумение с международните кредитори, резервациите "в последната минута" са намалели с около 30 процента, заяви за АФП директорът на Конфедерацията на гръцзкия туризъм Александър Ламнидис. Той уточни, че тези резервации представляват 20 на сто от всички резервации.

"В случай, че през седмицата бъде постигнато споразумение, нещата ще продължат, в противен случай, ако ситуацията остане такава още две или три седмици, смятаме, че ще имаме проблеми, главно със снабдяването" с хранителни стоки, добави той.

Откакто на 28 юни бе въведен контрол над капиталите, за да се предотврати колапс на банковата система, банките остават затворени, банковите преводи в чужбина са забранени, което затруднява купуването на вносни продукти, например на месо. Тегленето на пари от банкоматите е ограничено на 60 евро дневно.

На много посещаваните в момента гръцки острови "има известни проблеми тук и там с ликвидността", и "има опасения, още не проблеми, а опасения, във връзка с доставките на храни и с това, което ще стане през следващите две-три седмици", добави Ламнидис.

Туристическият сектор възлиза на между 15 и 20 процента от гръцкия БВП. Миналата година рекорден брой туристи - 24 милиона, посетиха Гърция и донесоха в страната 13,5 милиарда евро, по данни на конфедерацията, която се надява тази година да привлече 25 милиона посетители и 14,3 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа