Името и полът на кандидата са тайна, но ще е от СУ

Резервен ход: Коалицията Янев-Марешки издига конституционен съдия

Обединението между двете партии ще се казва "За ред, законност и справедливост с Марешки"

Яне Янев и Веселин Марешки. Снимка:БГНЕС

До ден-два коалицията между Яне Янев и аптекарския бос Веселин Марешки ще издигне своя кандидатура за конституционен съдия, съобщиха изненадващо двамата във вторник, независимо, че ръководството на СДС е решено да спази договорката с премиера Борисов и да предложи кандидат, който ГЕРБ да подкрепят.

Яне Янев потвърди пред Mediapool, че темата за издигане на конституционен съдия е на дневен ред, макар да няма официално решение. "Обсъждат се сериозно имената на фигури от академичните среди", обясни независимият депутат. "Избираме между професор и доцент, но няма да кажем пола или името", заявиха от РЗС и допълниха, че смятат да номинират преподавател от Софийския университет.

По-късно Марешки заяви пред БНТ, че кандидатурите дори можело да бъдат две като всяка партия – неговата и тази на Янев излъчат по един човек. "Както знаете, ние сме коалиция от две партии и нормално в България се оказа, че има достатъчно качествени професионално подготвени хора и честни. И от двете партии има предложение. Утре ще ги изслушаме и двете кандидатури и може да се окаже, че даже ще предложим на вниманието на Народното събрание две кандидатури, с които ще покажем нивото на нашите две партии", заяви той.

За разлика от СДС, не сме имали никакви срещи с Бойко Борисов, изтъкна Марешки. "Вчера чух изявлението на президента, който каза, че е хубаво да има повече кандидати и да се стигне до един честен избор и най-добрият, най-стойностният човек да победи, защото Конституционният съд е една институция, която е най-важната в държавата. Кандидатите ни са от академичните среди с докторски титли, единият е професор. Надявам се утре да стане известно името. Заедно с Яне Янев ще го представим в парламента", обобщи той.

"Формално това (предложението – бел. ред. ) ще бъде направено от Яне Янев, защото той е депутат. Ние налагаме нов стил в политиката, представяме професионално подготвени хора без никакви проблеми в своя личен и професионален живот. Надявам се на гласа на всеки здравомислещ политик, всеки здравомислещ народен представител да ги подкрепят. Очакваме почти стопроцентна подкрепа в парламента", заяви амбициозните си намерения Яне Янев.

Срокът за издигане на кандидатури за конституционен съдия от парламентарната квота изтича на 30 ноември. Към момента всички партии се въздържат от номинации, тъй като миналия понеделник премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е договорил с лидера на СДС Емил Кабаиванов сините да предложат кандидат, който ГЕРБ ще подкрепи. Ръководството на СДС издигна Петър Стоянов, който обаче отказа, тъй като нито един от сините депутати не пожела да внесе и гласува кандидатурата му, спазарена в услуга на ГЕРБ. След като изключи трима депутати от партията, ръководството на СДС задължи останалите шест да внесат и подкрепят следваща кандидатура – засега неизвестна, която СДС обеща да предложи. Шестимата обявиха, че няма да внесат спуснатата кандидатура, независимо на коя е.

Вероятно РЗС е резервен вариант на ГЕРБ за изход от кризата с Конституционния съд след катастрофата с избраната, но неуспяла да встъпи в длъжност Венета Марковска. Кандидатурата на Марковска бе издигната от близки до ГЕРБ независими депутати.

"За ред, законност и справедливост с Марешки”

Междувременно стана ясно, че коалицията между Яне и Марешки, обявена преди месец като "Ред, законност и справедливост Янев-Марешки” (станала известна r с хумористичното заглавие "Ярешки"), ще има ново име. То ще е "За ред законност и справедливост с Марешки", обяви аптекарският бос, чиито аптеки също носят името "Марешки".

"Името на Яне Янев ще отпадне, тъй като названието на партията, на която той е начело, е достатъчно красноречиво", каза още той. "Аз приех коалицията да носи името на партията на Яне Янев, тъй като за ред, законност и справедливост се борят всички, включително и аз. Името е много хубаво, но трябва да му се вкара някакъв смисъл и затова слагам фамилията си отзад, за да се знае, че и аз участвам в тези процеси и нося своята отговорност”, разясни Веселин Марешки пред Дарик.

По този начин наименованието на новата формация ще съдържа името на свой основател и лидер. Преди да се прекръсти на "Национално движение за стабилност и възход" (НДСВ), партията на бившия цар бе първата, която съдържаше в названието си неговото име ("Национално движение Симеон Втори").

Споделяне

Още по темата

Още от България