Резервно водно захранване на Бургас ще струва 60 млн. лв. Аврамова нападна Ревизоро

Обемите в язовир "Камчия" стигат за 3 - 4 месеца, ако не вали

Резервно водно захранване на Бургас ще струва 60 млн. лв. Аврамова нападна Ревизоро

Решението за осигуряване на резервно захранване с вода на Бургас струва 60 млн. лв., но никой не се наема да поеме отговорност за взимането му. В същото време са необходими спешни действия, за да не се повтори водна криза като тази в Перник от миналата година. Причината е, че полезният обем на язовир "Камчия", който захранва Варна и Бургас, е едва 20% запълнен.

Вероятно пресният спомен за ареста и повдигнатите обвинения на бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник са подтикнали настоящия министър Емил Димитров -Ревизоро (също от квотата на ВМРО/ОП) да бие тревога пред Народното събрание за предстоящото бедствие по Черноморието. С ясното съзнание, че макар да дава храна за антиправителствени нападки на опозицията, това е единственият начин да бъде чут от премиера, който в крайна сметка може да задейства решаването на проблема.

Обемите на комплексните и значими язовири през последните месеци намаляват, видно от ежедневния бюлетин за състоянието на водите, поддържан от МОСВ. Към днешна дата изключение правят само два язовира - "Панчарево" край София, и "Среченска бара", който обслужва Монтана и подава вода и за общини от област Враца. По-голяма част от останалите язовири са пълни над 50% и за тях към момента няма опасност да останат без вода.

Не така обаче стоят нещата с язовир "Камчия", чийто полезен обем е запълнен една пета и язовир "Асеновец" (23%). Първият обслужва Варна и Бургас, а вторият – Сливен. Проблем с водоснабдяването има и в съседния Ямбол, алармира преди време кметът на града.

От трибуната на Народното събрание Емил Димитров предупреди, че миналогодишните проблеми с водата в Перник ще се повторят първо в Бургас, а след това и на други места. Предрече и водни бунтове на земеделци през лятото. Нападна остро Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е отговорно за ВиК сектора, и Министерството на земеделието, което отговаря за напояването на земеделските земи. Неясно защо пропусна Министерството на икономиката, което получи 500 млн. лв., за да направи спешен ремонт на около 400 язовира, но до момента не е съобщено да е направен и един.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова определи изказването на Димитров като хвърлени в публичното пространство "хаотични разсъждения".

Решение за 60 млн. лв. за Бургас

Аврамова разказа как през октомври 2020 г. на оперативно заседание на Министерския съвет е внесла доклад, в който е предложила язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат обособени като резервни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване на Бургас.

В доклада посочила какво трябва да се направи: анализи и проучвания за качеството на водата, изготвяне на инвестиционни проекти, проектиране и учредяване на санитарно-охранителна зона и т.н, за да може двата язовира да се ползват за питейно-битови нужди.

МРРБ е съгласно за превключването на тези два язовира към ВиК системата на Бургас. "Но за да дадеш 60 млн. лева и да изградиш водопроводи, водовземни кули, помпени станции, пречиствателна станция - трябва обоснован доклад", каза Аврамова. И уточни, че този доклад е ангажимент на министъра на околната среда и водите, а досега той не е внесъл такъв.

В мастър плановете, изготвени от МРРБ, язовирите "Ахелой" и "Порой" не присъстват като резервни водоизточници. В регионалните прединвестиционни проучвания тези два язовира не са посочени като водоеми, които да бъдат включени към водоснабдяването на Бургас.

"Точно затова Министерският съвет прие, че МОСВ, които управляват водите, имат експертите, които могат да изготвят такъв експертен доклад - те трябва да го направят, за да обосноват необходимостта от подвързването на тези два язовира. В МРРБ такива експерти няма", каза Аврамова пред депутатите.

"Ние обаче, макар че има и известни съмнения, че единият язовир се намира само на няколко километра от язовир "Камчия" и за нас буди съмнение фактът, че ще вали в единия язовир и ще има приток, а в другия няма да вали. Всички тези съмнения трябваше да бъдат опровергани от доклада на МОСВ, за който доклад министър Димитров удобно забравя", допълни регионалният министър.

Тя увери, че въпреки чакането на "експертния доклад" на МОСВ, МРРБ работи по случая. "ВиК-Бургас" вече е извършило проучване с водолази на язовирите "Ахелой" и "Порой", както и проучване с алпинисти, изготвят се проекти, поискани са от Министерството на земеделието наличните технически паспорти и проекти. Проучва се и доставката на тръби. Подготвена е възможността "Българският ВиК холдинг" да отпусне нужните 60 млн. лв., като за целта към водния холдинг е прехвърлен държавния дял на "ВиК - Бургас", обясни Аврамова.

"И въпреки това ние без този доклад няма как да похарчим 60 млн. лева за подвързването на тези два язовира, защото утре всички вие, уважаеми дами и господа, ще ни питате защо похарчихте тези пари", заяви Аврамова пред депутатите. И допълни, че "министър Димитров вероятно ще се изявява по медиите да обяснява как пълни този или онзи язовир".

Екоминистърът да обяви бедствено положение в Бургас и да действа

Аврамова обясни и какъв е законовият ред за да бъдат предприети спешни мерки. Обявяване на бедствено положение и ремонти без поръчки с директно възлагане.

"Ако министър Димитров, който управлява водите в България, смята, че Бургас е в бедствено положение и че трябва там да бъде приложен този подход, то тогава има ред и закон, по който това трябва да се случи. Защо министър Димитров не предложи да се обяви бедствено положение в Бургас? Защо плаши хората от трибуната на Народното събрание?", запита Аврамова.  

Тя призова екоминистъра да се обърне към бургазлии, които сега са притесни и да им каже има ли вода в язовира, тази вода докога ще стигне и какви мерки трябва да бъдат предприети, така че Бургас да не изпадне във водна криза.

"Защото това, което днес беше направено, е да всяваме страх в хората в Бургас", каза Аврамова. Тя увери, че макар МРРБ да не управлява водата в язовирите, мисли как да обезпечи хората, има идея и работи по нея.

Вариантите според Аврамова са няколко. Единият е да се намали подаването на вода към Варна, като градът за известно време ще се захранва чрез помпения режим от деривация "Китка". Друга възможност е да се намали ползването от язовир "Камчия". За целта трябва да се обърне 80% от деривация "Китка" по помпен начин и останалите от "Камчия", за да има вода за по-дълго време.

"Тъй като сега ще се притеснят хората от Варна, че водата от помпи е по-скъпа, предвидили сме възможността ВиК- Варна да бъде компенсирано, така че да издържи на високата цена на добиването чрез помпи и да няма за потребителите проблем с цената на водата във ВиК-Варна", каза Аврамова.

"Така че докато ние работим върху темите, които вълнуват българските граждани, някои се упражняват в театрални постановки", обобщи регионалният министър.

Кметът на Бургас и зам.-председател на партия ГЕРБ Димитър Николов коментира, че е "шокиран" от обвинението на Ревизоро, че е "зрител" на задаващата се криза и бездейства. Той посочи, че в община Бургас има комисия, която е изготвила проект за осигуряването на резервни количества питейна вода.

"ВиК-Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите "Порой" и "Ахелой". Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовира, който водоснабдява Бургаска област - "Камчия". 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания "Български ВиК холдинг". Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. До месец май трябва да е готов проектът за осигуряването на резервни количества вода от язовирите "Порой" и "Ахелой", казаха от местното ВиК.

Междувременно БСП - Бургас поиска спешна извънредна сесия на Общинския съвет заради състоянието на язовир "Камчия". Социалистите посочват, че за малко повече от месец обемът на язовира е спаднал с над 9 млн. куб. м, според данните на МОСВ, и при запазване на този темп, водата в язовира ще бъде изчерпана в рамките на следващите 3 - 4 месеца.

Работи се по узаконяването на аварийно изградения водопровод за Перник

Относно критиките на министър Димитров, че изграденият аварийно спасителен водопровод за Перник все още не е узаконен, Аврамова отговори, че се работи той да получи всички документи.

Тя обясни, че съоръжението е изградено по време на бедствено положение, каквото беше обявено в Перник. Така всички строителни книжа, според Закона за устройство на територията, "могат да се комплектоват и по време на изпълнението на неотложните аварийни и възстановителни работи или след изпълнението им и се предават на органа, компетентен да издаде разрешението за строеж", каза Аврамова.

Тя информира че в момента се процедира ПУП, който трябва да е готов до 19 декември и след това да бъде внесен за одобрение в МРРБ, както и проектът за издаване на разрешение за строеж. "Така, както е написано в българското законодателство като възможност, която сме използвали, за да спасим Перник от водната криза", каза Аврамова.

Относно ремонта на язовир "Студена" Аврамова каза: "Категорично подчертавам, за да го чуе и министърът на околната среда и водите, че извършването на дейностите по язовирната стена са направени от водолази и те са приключили 2018 година. Всички помним кога беше кризата в Перник, така че язовирът не е източван за ремонта. Ремонтирана е язовирната стена с водолази. Има снимки, има видеоматериали и цялата документация за ремонта на този язовир е предадена на Окръжна прокуратура – Перник и на ДАНС през януари 2020 година".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?