Режимът на Асад оцени високо българската позиция за Сирия

Според сирийското посолство някои бежанци може да навредят на сигурността у нас

Режимът на Асад оцени високо българската позиция за Сирия

Сирийското правителство оценява високо позицията на правителството на приятелска България, в която се подчертава необходимостта от мирно решение на сирийската криза. Това се посочва в позиция на посолството на Сирия у нас, което освен това предупреждава, че "някои бежанци и други лица, които живеят в България" може да навредят на сигурността на страната ни. 

 

"Мирното разрешаване на сирийската криза е в съответствие със сирийската позиция, която президентът на Сирийската Арабска Република - Башар Ал Асад обяви, чрез своята Политическа програма за мирно разрешаване на сирийската криза, поставена в началото на тази година, като сирийското правителство разработи оперативни стъпки за нейното изпълнение", посочват от посолството.

 

При липса на национална позиция, гласувана от парламента, преди ден президентът и министър-председателят обявиха своята обща позиция. България категорично осъжда химическата атака в предградията на Дамаск, но не посочва изрично кой стои зад нападението – основният въпрос, който разделя Запада и Русия в момента. В същото време обаче премиерът и президентът заявяват, че София се присъединява към Съвместната декларация на Г-11 от Санкт Петербург, според която доказателствата сочат, че зад химическата атака стои сирийското правителство. Тази теза бе обявена часове по-рано и от външния министър Кристиан Вигенин, който коментира пред БНТ, че "без да можем да го твърдим с абсолютна категоричност" всички индикации водят към заключението, че правителствените сили са използвали химическо оръжие.

 

От посолството на Сирия у нас посочват още, че високо оценяват "усилията на приятелското българското правителство за приемане на сирийските бежанци и осигуряването на помощ за тях според възможностите".

 

В същото време в "интерес на българо-сирийските отношения, и произхождайки от нашата загриженост към сигурността и стабилността в България" обръщат внимание на българските власти, че "някои бежанци и други лица, които живеят в България, се възползват от положението на бежанци, и от щедростта и гостоприемството на българското правителство, което би могло да навреди на бежанците като цяло и на сигурността на България, в частност".

 

"Посолството на Сирийската Арабска Република в България изразява пълната си готовност за сътрудничество с правителството на Република България в интерес и на двете приятелски страни", се посочва още в позицията.

 

Според правителствените прогнози до края на годината броя на сирийските бежанци в София може да достигне 10 000.

 

"Ние потвърждаваме, че правителството на Сирийската Арабска Република, в отговор на руската инициатива, която бе договорена между министрите на външните работи на Русия и САЩ, Сирия се съгласи да се присъедини към Конвенцията за забрана на използването и производството на химически оръжия и обяви пълната си ангажираност към всички свои задължения по настоящото споразумение. При условие, че държавите, които подкрепят терористите в Сирия, начело със САЩ да спрат всички доставки и оръжия на Ал Каида и другите въоръжени групировки в Сирия", посочват още от сирийското посолство у нас в декларация, изпратена до агенция "Фокус".

 

САЩ и Русия постигнаха през уикенда съгласие за конфискуване и унищожаване на химическите оръжия на Сирия, като президентът Башар Асад обяви, че това ще отнеме поне една година и ще струва един милиард долара.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?