На фона на нови сражения

Режимът на Башар Асад прие плана на ООН за прекратяване на насилието

Режимът на Башар Асад прие плана на ООН за прекратяване на насилието

Правителството на Дамаск се съгласи да приеме плана на ООН за прекратяване на кръвопролитията в Сирия, съобщи говорител на специални пратеник Кофи Анан.

"Дамаск е приел плана от шест точки, предложен от Анан и одобрен от Съвета за сигурност на ООН ", заяви говорителят Ахмад Фаузи, цитиран от Франс прес.

"Анан разглежда това като важна начална стъпка, която би могла да сложи край на насилието и кръвопролитията, да даде помощ на страдащите и да създаде благоприятна среда за политически диалог", каза Фаузи.

Планът препоръчва прекратяване на всички форми на насилие от всички страни под наблюдението на ООН, предоставянето на хуманитарна помощ и освобождаване на своеволно арестувани лица.

Кофи Анан бе определен за пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия.

Въпреки официалното изявление на Дамаск насилието в Сирия продължи и във вторник. Сирийската армия и бунтовници водиха сражения в покрайнините на столицата Дамаск.

Активисти съобщиха за сблъсъци в Забадани и други предградия на Дамаск - Дума и Арбин. Според един от тях бунтовниците от Свободната сирийска армия са успели да унищожат армейски танкове.

В централния град Хомс тежкият обстрел продължи през цялата нощ, съобщи ДПА.

Според различни източници броят на загиналите при насилието в Сирия вече надминава 8000. Президентът Башар Асад категорично отказва да се оттегли, като се ползва с подкрепата на Русия и Китай.

Руският президент Дмитрий Медведев коментира, че не може да се смята, че оттеглянето на Башар Асад ще реши всички проблеми в Сирия.

"Да се смята, че оттеглянето на Асад означава решаване на всички проблеми е много недалновидна позиция. Всички разбират, че в този случай конфликтът най-вероятно ще продължи", заяви Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза, че би искал "решенията за съдбата на Сирия да не бъдат взимани от уважаемите ръководители на други държави, а от самия сирийски народ".

Според Медведев мисията на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан е последен шанс да бъде избегната гражданската война в Сирия.

Опозицията към момента отказват преговори с режима.

Неколкостотин сирийски опозиционери се събраха на среща в Истанбул във вторник, като целта на разговорите, които се водят при закрити врата, е различните течения в сирийската опозиция да формулират обща позиция за бъдещето на страната преди предстоящата в неделя в турския град второ заседание на групата "Приятели на Сирия".

Днешната среща бе предшествана от неформални разговори в неделя и понеделник в Истанбул между различни фракции на сирийската опозиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?