Режимът на Ердоган задържа още 68 военни заради опита за преврат

Сн. ЕПА/БГНЕС
Прокуратурата в Анкара издаде заповеди за задържане на 68 военни от сухопътните сили. Сред тях са 19 военни на действаща служба и старши офицери – 22 полковници и 19 подполковници. Те са обвинени, че подкрепят ислямския духовник Фетуллах Гюлен, когото властите в Турция смятат за организатор на опита за преврат преди две години, съобщиха информационните агенции. 
 
Освен в турската столица операцията продължа в още 18 области на страната. Следствието смята, че задържаните са свързани с клетките на ФЕТО вътре в армията.
 
Междувременно стана ясно, че при сърдечна криза в затвора в Синджан вчера е починал Зеки Гювен, бивш ръководител на разузнавателното бюро в Анкара, задържан по обвинения, че е част от мрежата на Гюлен.
 
На 15 юли 2016 г. група военни и офицери направи неуспешен опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган. При сблъсъците загинаха 250 души, без да се смятат превратаджиите. Над 2000 бяха ранени. 
 
Анкара обвини за неуспелия преврат ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, който от 1999 г. живее в САЩ.
 
След метежа в Турция бяха арестувани над 50 000 души, а около 140 000 държавни служители бяха уволнени или отстранени от работа. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?