"Режимът на тишина" влезе в сила в Сирия

"Режимът на тишина" влезе в сила в Сирия

“Режимът на тишина“ влезе в сила в 01.00 ч. местно време в събота през нощта в района на Източна Гута край Дамаск и в северната част на провинция Латакия. Сирийските въоръжени сили обявиха в комюнике, че сирийските власти са предприели тази стъпка "с цел укрепване на действащото примирие", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Сирийските въоръжени сили подчертават, че "режимът на тишина" има за задача да укрепи спирането на огъня. В изявлението им се посочва, че "всички военни действия ще бъдат преустановени за 24 часа в Източна Гута край Дамаск и за 72 часа в северните околности на Латакия".

"Това ще отреже пътя на някои терористични групировки и на онези, които стоят зад тях, да продължават провокациите и да създават атмосфера на нестабилност. Това ще ги лиши от предлога за нападения над мирното население", се казва още в комюникето.

Междувременно по-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров са обсъдили по телефона начини за укрепване на режима на прекратяване на огъня в Сирия, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

"Лавров отново подчерта необходимостта от участие на сирийските кюрди в преговорите между властите и опозицията, както и от бързо разделяне на умерените опозиционни групировки от терористичните", се каза в съобщението на министерството.

Лавров и Кери са обсъдили и други актуални международни въпроси, включително ситуацията в Украйна и Нагорни Карабах, както и теми на двустранните отношения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?