Режимът на тока в “Столипиново” продължава

Режимът на тока в пловдивския квартал “Столипиново”, населен предимно с роми, продължава, въпреки че Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) постанови, че практиката трябва да бъде спряна до 18 януари.

По този повод Асоциацията за европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) отново е сезирала КДЗ, каза пред Mediapool в петък адвокат Гинка Черничерска.

След сигнал на асоциацията КДЗ реши, че режимът на тока в квартала непряко дискриминира потребителите, които редовно си плащат сметките. От дружеството обжалват решението пред Върховния административен съд.

Асоциацията за европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) обжалва пред Върховния административен съд отказа на Агенцията за приватизация (АП) и "EVN България" да предоставят договора за раздържавяването на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора. Това каза пред Mediapool в петък адвокат Гинка Черничерска от асоциацията.

Документът неколкократно бе искан от различни потребителски и граждански организации, но от АП отказаха да го предоставят, тъй като не получиха съгласието на компанията. Аргументът на EVN да откаже достъп до документа е, че някои от клаузите в него представляват търговска тайна

В същото време обаче друг от чуждестранните собственици на електроразпределителни дружества в България – E.ON., публикува своя приватизационен договор на интернет страницата си.

Според решението  местното електроразпределително дружество "EVN България" трябваше да преустанови дискриминационната практика не само в Пловдив, но и във в другите градове, в които дружеството има клонове. Освен това членовете на Управителния съвет и прокуристът на компанията трябва да заплатят глоба по 2 000 лева всеки.

За неизпълнение на препоръките на комисията, които са задължителни, дори и ако решението се обжалва пред Върховния административен съд, "EVN България" може да бъде глобено между 2 000 и 10 000 лева, обясни Черничерска.

Асоциацията настоява КЗД да изпълни правомощията си и да се обърне към държавните институции, които да накарат компанията да спре режима на тока.

От "EVN България" коментираха за Mediapool, че са в процес на изпълнение на препоръките, компанията вече е разработила план за индивидуалното и дистанционното отчитане на електромерите, което ще позволи да бъдат санкционирани само тези, които не си плащат сметките.

От компанията заявиха, че новата система за отчитане на електроенергията изисква съдействието и на редица институции. Към момента "EVN България" има нужните разрешителни, но системата ще бъде въведена през юли.

От дружеството подчертаха, че правят всичко необходимото новият начин за отчитане на тока да бъде въведен възможно най-скоро.

Споделяне

Още от България