Режисьорът Джеймс Камерън достигна сам Марианската падина

Канадският режисьор Джеймс Камерън ("Титаник", "Аватар") стана първият човек от 50 години насам, който достигна сам най-ниската точка на земната кора - Марианската падина в Тихия океан. 

Режисьорът се спусна дотам със специално конструиран батискаф. Подводницата, която е по дизайн на Камерън, тип "вертикално торпедо”, вече е извършила успешно безпилотно гмурване в петък. Подводният апарат започна спускането си към 05.15 часа местно време и стигна до дълбочина от 10.898 метра около два часа и половина по-късно. Първите думи на Камерън, след като е достигнал дъното са „Всички системи работят”. 
 
Планът на експедицията предвиждаше Камерън да направи 3D снимки и да събере образци, които да бъдат изучени от морската биология, астробиологията, морската геология и геофизика. 
 
На 23 януари 1960 г. до дъното на Марианската падина се спуска батискафът "Триест" с швейцарския учен Жак Пикар и лейтенанта от ВВС на САЩ Дон Уолш. Те прекарват на дъното 20 минути, но не успяват да видят много, защото подводният им апарат надига облаци от пясък наоколо. 
Споделяне

Още от Свят