Режисьорът Емил Христов влезе в селекцията на "Варайъти"

Режисьорът на филма "Цветът на Хамелеона" Емил Христов е избран в престижната селекция на американското списание "Варайъти" - "Десет европейски режисьори", съобщиха от Националния филмов център.

Десетте филма, избрани от критиците на списанието, ще бъдат представени на фестивала в Карлови вари. На режисьорите, които задължително присъстват, ще бъде отделено специално внимание от фестивала и медиите.

 

Програмата "Десет европейски режисьори" съществува от 2001 година. За първи път в престижната класация е включен и български режисьор.

 

"Варайъти" /Variety/ е седмично списание, основано през 1905 г. в Ню Йорк от Сайм Силвърман и с централа понастоящем в Лос Анджелис.

 

Филмът "Цветът на хамелеона" е заснет през 2012 г. с участието на Рушен Видинлиев, Ирена Милянкова, Руси Чанев, Самуел Финци, Светлана Янчева, Деян Донков, Христо Гърбов и др.

 

В него дезактивиран информатор решава да продължи дейността си, като създава свой паралелен отдел на Държавна сигурност. Представяйки се за служител на ДС, той вербува кръг от млади инакомислещи интелектуалци да донасят един за друг. След промените "осребрява" архива си от донесения.

 

Емил Христов е роден през 1956 г. в София. Завършва фотографски колеж, а след това Операторско майсторство във ВИТИЗ. В периода 1982-1990 г. е оператор във филмова студия "Време".

 

Емил Христов като оператор има зад гърба си повече от 50 документални и 30 игрални творби, 100 рекламни видеоклипа и над 20 музикални. Сред филмите, отличени на български и международни кинофестивали, на които е оператор, са "Аз, Графинята" /1989 г./ - с награда за операторско майсторство на филмовия фестивал в Троя, Португалия; "Закъсняло пълнолуние" /1996 г./ - с награда за операторско майсторство от "Златна роза" /Варна, 1997 г./; "Тувалу" /1999 г./ - с наградата на

Кодак за операторско майсторство за 2000 г.; "Посетени от Господ" /2002 г./ - с награда за операторско майсторство от "Златна роза" /Варна/; "Под едно небе" /2003 г./ - с наградата Кодак за най-добра операторска работа от СФФ'03. "Цветът на хамелеона" е режисьорският му дебют.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество