Режисьорът на филма "Дякон Левски" се нахвърли на критиците си

Максим Генчев: Дреме ми, че не са харесали филма, народът го харесва

Максим Генчев. Сн. БГНЕС

"Дреме ми, че не са ми харесали филма. Народът го харесва, хората го гледат, всичко е шест. Какво има повече?” Такъв коментар направи режисьорът на филма "Дякон Левски" Максим Генчев по повод критиките към лентата.

В четвъртък той последователно се включи в бТВ и Нова телевизия, където раздразнен от неодобрението за неговия продукт, се обърна към гилдията си, която не го е одобрила и родственицата на Левски, която го подложи на убийствена критика във Фейсбук веднага след премиерата.

Първо режисьорът репликира сценариста Георги Иванов, който разгроми филма в социалните мрежи. "Направо ми поляха студена вода за добър час. Виждаме един убедителен Левски. Няма да се огъвате на дивана, където седите, а ще гледате филма и ще вникнете в него. Аз съм сценарист на Левски, ти на какво си сценарист? Защо да се занимава в 8.30 с мнението на един провален сценарист. Като не можете да го разберете от раз, ще го гледате още един път”, посъветва Генчев.

След това сам прехвърли темата към прапраплеменницата на Левски Христина Богданова, която веднага след премиерата на филма обяви, че иска да го забрави.

"Дайте да видим с внучката (има предвид прапраплеменницата – бел. ред.) какво става. Ама дреме ми, че не са ми харесали филма. Народът го харесва, хората го гледат, всичко е шест. Какво има повече?", попита видимо раздразнен Генчев.

"Да взима хапчета. Аз не мога да се занимавам. Аз ще я изпитам по филма. Тя не е гледала филма. Как мижав Левски? Ми да гледа филма. Как може такова нещо да говори? А къде беше три години, докато аз правих този филм? Къде беше тая жена да се обади да каже – така и така, аз съм внучката на Левски. Ма как ще я търся? Аз съм потърсил другата внучка на Левски – Табакова, доц. Tабакова. Потърсил съм и другата внучка на Левски, която е пък режисьорка. Колко внучки има? Дайте да се разберем”, завърши той обвиненията си към нея.

На въпрос на водещия – защо е толкова агресивен, Максим Генчев отговори: "Не съм гневен, бе, човек. Аз едвам ви чувам. Едвам долавям някакви думи. Как агресия? Ами, аз съм режисьорът, командвам, не мога да говоря нежно и тихо. Мен ми харесва, че не се харесва филмът. Това означава, че адресът е достигнат. Тия, които са потривали ръчички на бесилката на Левски, сега вият срещу филма. Много моля за извинение, но за мен гарваните са тези хора”.

След премиерата на филма в НДК племенницата на Левски Христина Богданова написа във Фейсбук:

"Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски". В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована", пише тя в профила си в социалната мрежа.

В четвъртък Христина Богданова обясни огорчението си с думите: "Моят Левски, този, в когото аз вярвам, който съществува в моето съзнание, откакто се помня, е много жив, динамичен, харизматичен, магнетичен човек, който те увлича с идеята си, с енергията си, с категоричността си, с достойнството си, със себеуважението си. За съжаление, аз не видях това в тази интерпретация".

"Когато реагирах, публикувайки моето становище, го направих в качеството си на зрител и на българка, въобще не в качеството си на родственица на Левски. Имах проблем не само с образа на Левски, а въобще с начина, по който ми изглеждаха всички останали герои и имена от тази епоха. Не усетих за какво става дума, не разбрах за какво се борят тези хора. Много ми беше накъсано, фрагментирано, имаше неща, които - конкретно говоря за личната история на Левски - не са така като факти. Имаше неща, които преживях като самоцелни - псувнята беше едно от тях", допълва тя.

След нея по телефона в разговора в студиото се включи и режисьорът Максим Генчев, който заяви, че дамата трябва да гледа филма повторно, за да го научи и да влезе в тъканта му, а не да се занимава със спомени.

"Днес трябва да стоим прави, а не да се занимаваме с филми. Днес преди 142 г. е обесен най-великият свят българин на България и не е почтено да се занимаваме с филми, с клюки, с кой к'во мислил, на кой не му било угодено и кой бил еди кой си и аз кой съм бил. Това за мен е гавра с паметта на Апостола".

"Кои казват, че филмът е "гавра"? Които потриваха ръчички, когато го обесиха преди 142 г. или тези, които сега вият като гарвани за този филм", попита Генчев и ги покани "тук, в провинцията да видят истинските зрители на Левски".

"Седят като в църква. Седят хората и след това се просълзяват, защото българският герой е окачен на бесило и на никой не му пука за тая работа", каза Генчев.

В края на експозето си пред Нова телевизия той завърши, че е с кръвно 200.

Споделяне

Още по темата

Още от България