Резултати от проверката на 6-те банки може и да не бъдат обявени

Шансовете на България да влезе в "чакалнята" за еврото намаляват

Резултати от проверката на 6-те банки може и да не бъдат обявени

Резултати от проверката на активите и стрес тестовете на 6-те български банки от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) може и да не се обявят публично, научи Mediapoool от представители на отговорните институции.

В края на 2018 г. ЕЦБ избра шест български банки – УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк, на които в началото на 2019 г. назначи проверка на активите. Инспекцията вече е към своя край и според официалния план за действие на българските власти резултатите трябваше да са готови до юни/юли 2019 г.

На този етап нито една българска институция не знае кога и дали ЕЦБ ще обяви публично резултатите от проверката си. За сравнение, предишната мащабна проверка на активите на банковата система, която БНБ проведе през 2016 г. заради фалита на КТБ, беше с предварително обявена дата за оповестяване на резултатите, която се знаеше месеци по-рано – 13 август.

Сега предварително обявена дата няма, а запознати с процеса са категорични, че проверяваните търговски банки могат да откажат техните резултати да бъдат оповестявани пред обществеността.

Mediapool отправи въпроси до пресцентъра на ЕЦБ, откъдето очаква отговор. Според съобщението на институцията във Франкфурт от 12 ноември 2018 г., с което се обявава стартът на проверката, резултатите от нея както в цялост, така и банка по банка, се очаква да бъдат обявени през юли 2019 г.

Междувременно, шансовете на правителството да спази собствения си график, според който България трябваше да влезе едновременно в Банковия съюз на ЕС и в предверието на еврозоната до края на юли 2019 г., клонят към нула.

Кабинетът подаде официално искане за членство в Банковия съюз на 18 юли миналата година, след като на 29 юни 2018 г. в писмо до евроинституциите правителството пое шест ангажимента като условие България да бъде приета в "чакалнята" на еврозоната. Едно от тях бе влизането в Банковия съюз. Тогава София получи политическо обещание от Брюксел влизането в ERMII и Банковия съюз да стане в един и същи ден. Според графика, който България сама си постави, това трябваше да стане до юли 2019 г.

Няма обаче правна норма, която да задължава държавите членки или евроинституциите да спазят договорката. Решението за влизане в Банковия съюз се взема от Европейската централна банка (ЕЦБ), а за присъединяване на лева към ERMII - от държавите в еврозоната, Дания, ЕЦБ и Еврокомисията.

Както Mediapool вече писа, решението и на двата въпроса се отлага за есента, когато предстои и смяна на президента на Европейската централна банка. Според запознати най-вероятно ще се стигне до официално решение на борда на ЕЦБ по писмото на България за установяване на "тясно сътрудничество", като резултатът може да е или приемане, или приемане под условие, или отказ.

На този етап България не е склонна да влезе само в Банковия съюз без ERMII, а през последните месеци няма никакви сигнали за особен напредък в убеждаването на държавите членки българският лев да бъде допуснат във валутния механизъм.

Според източници от отговорните институции има опасност приемането на България в еврозоната да се проточи за неопределен период от време по подобие на членството в Шенген.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?